O brokeriţă este cercetată de DIICOT pentru furtul activelor a 48 de clienţi şi pentru manipularea pieţei de capital

Autor: Otilia Ciocan 10.03.2014

Un agent de serviciu de investiţii financiare este suspectat de DIICOT că şi-a însuşit bunurile aparţinând a 48 de persoane, pe care le gestiona şi administra, încercând să acopere pagubele create de ea însăşi altor clienţi, prin manipularea pieţei de capital.



Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), inculpata V. M., în calitate de agent de serviciu de investiţii financiare, şi-a însuşit şi folosit în interesul său, încercând să acopere pagubele create de ea însăşi altor clienţi, bunurile aparţinând unui număr de 48 de persoane vătămate pe care le gestiona şi administra.

Totodată, există suspiciunea că la 22.08.2013, aceeai V. M., fără să aibă dreptul de a desfăşura servicii de investiţii financiare pentru persoana vătămată M. A, ce deţinea un milion de acţiuni cu simbol FP, a sustras de la Depozitarul Central, bunurile mobile respective, cauzând un prejudiciu de 840.000 lei.

"Se reţine totodată, că în perioada 19.09.2013 - 23.10.2013, inculpata V.M sprijinită de suspectul D.D, angajat al unităţi bancare, a procedat la efectuarea, cu intenţie, de tranzacţii care au lansat semnale false pe piaţă, determinând creşterea artificială a preţului unor acţiuni, în raport cu valoarea lor reală, cu scopul de a obţine rapid lichidităţi. În acelaşi context, inculpata a derulat tranzacţiile ce constituiau paşii care conduceau la manipularea pieţei utilizând procedee fictive", mai susţine DIICOT.

De asemenea, spun anchetatorii, V. M. este suspectată că a falsificat notificări către Depozitarul Central în sensul că, participând la tranzacţiile speciale (sell out), a atestat în formularele de raportare fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului constând în existenţa acordurilor clienţilor pentru efectuarea procedurilor respective.

Agenta de investiţii financiare a fost reţinută de procurorii DIICOT Vâlcea.

În acest dosar, procurorii DIICOT Vâlcea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Serviciului de Combaterea a Criminalităţii Organizate Vâlcea, au făcut 10 percheziţii domiciliare.

Conform Poliţiei Române, în urma percheziţiilor, anchetatorii au ridicat 24 de hard-disk-uri, şase laptopuri, 13 stick-uri, 101 CD-uri, 61.590 de euro, 1.455 de dolari şi 27.500 de lei.