„Firmele se vaită de costul energiei, dar nu caută soluţii. La o companie locală un proiect care promitea economii de 12 mil. euro pe an nu a fost implementat pentru că ar fi costat 2 mil. euro“

Autor: Radu Bostan 11.03.2014

Economia românească are nevoie de investiţii de sute de milioane de euro în măsuri de eficienţă energetică, în condiţiile în care România se află pe ultimele locuri din UE la acest capitol, însă mulţi consumatori preferă să se plângă de costul energiei şi să nu facă nimic, spune şeful celei mai vechi companii de servicii de eficienţă energetică de pe piaţă.

„Eficienţa este o problemă greu de înţeles în toate domeniile, dar în mod particular în energie, pentru că necesită un grad ridicat de educaţie“, arată Cătălin Dragostin, directorul general al Energy Serv, o firmă bucureşteană înfiinţată în 1996 care oferă servicii ESCO.

România se află pe locul trei în Europa după intensitatea energetică, un indicator care măsoară necesarul de energie raportat la mărimea economiei. Acest indicator s-a îmbunătăţit constant în ultimii ani, după cum arată datele Eurostat, dar în 2012 România a consumat totuşi de două ori şi jumătate mai multă energie decât media UE pentru a produce 1.000 de euro de valoare în economie.