Agenţia Naţională americană pentru Securitate piratează milioane de calculatoare folosind atacuri cibernetice

Autor: Ion Gaidau 14.03.2014

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a dezvoltat programe informatice de tip malware, pe care le utilizeazã la scară foarte largă pentru a pirata date din milioane de calculatoare, potrivit unor documente transmise de Edward Snowden, relatează AFP.



Potrivit acestor noi documente transmise de fostul consultant al NSA şi publicate miercuri pe site-ul revistei online Intercept de către fostul jurnalist al The Guardian Glenn Greenwald, NSA, ale cărei activităţi de supraveghere constituie obiectul unor dezvăluiri, a implantat în milioane de calculatoare programe informatice de tip malware care îi permit să extragă date de reţele telefonice şi de Internet din străinătate.

Aceste programe, destinate iniţial pentru câteva sute de ţinte ale căror comunicaţii nu puteau fi supravegheate prin mijloace tradiţionale, au fost extinse la o "scară industrială", potrivit documentelor publicate de Greenwald.

Această colectare automată de date - printr-un sistem denumit Turbine - îi permite NSA să recurgă mai puţin la informaţiile culese din surse umane (spionaj). Operaţiunile au fost efectuate de la sediul NSA, în Maryland (estul Statelor Unite), din Marea Britanie şi din Japonia. Agenţia britanică pentru supraveghere GCHQ se pare că a jucat un rol important în aceste operaţiuni.

În unele cazuri, NSA utilizează un profil fals de Facebook pentru a infecta calculatorul ţintă cu scopul de a avea acces la fişiere.

Programul de tip malware, care poate fi instalat în doar opt secunde, poate de asemenea înregistra conversaţii de la un microfon de calculator sau face fotografi cu camera web a acestuia.

Acest program de tip malware există din 2004, dar a început să fie utilizat la scară largă din 2010.

Intervievat de AFP, un oficial al NSA a amintit că aceste operaţiuni erau efectuate "exclusiv în scopuri de contraspionaj sau de spionaj în străinătate pentru misiuni naţionale sau ministeriale şi nimic altceva".

Este vorba despre un prim document publicat de Greenwald de când lucrează în cadrul grupului First Look Media, lansat de Pierre Omidyar, fondatorul eBay.