11% din capitalul SIF Oltenia au fost transferate pe bursă în ultima lună

Autor: Roxana Pricop 17.03.2014

Investitorii pe bursă au transferat 67,78 milioane de acţiuni SIF Oltenia (SIF5), reprezentând 11,7% din capitalul societăţii, prin mai multe tranzacţii de tip „deal“ care au avut loc în ultima lună. Valoarea acţiunilor transferate este de 133 de milioane de lei, la un preţ mediu de 1,96 lei/titlu.

Nu se cunoaşte cine este în spatele acestor tranzacţii, având în vedere că pe bursă nu a fost raportat niciun investitor cu vânzări sau achiziţii de mari proporţii. Aceste tranzacţii ar putea semnaliza fie reaşezări în portofolii făcute de fondurile de investiţii acţionare la SIF Oltenia, fie achiziţii din partea unui alt SIF având în vedere că acum SIF-urile au voie să se cumpere între ele. În ultima lună, acţiunile SIF5 au scăzut cu 1,5%, sub pierderile raportate de restul SIF-urilor. Graţie tranzacţiilor mari din ultima lună, acţiunile SIF Oltenia au atins maximul de 2 lei/titlu pe 28 februarie, pentru ca în prezent să se tranzacţioneze la o cotaţie de 1,94 lei/titlu.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Cel mai mare volum de acţiuni a fost transferat în şedinţa de vineri, 14 martie, când investitorii au făcut şase tranzacţii de tip deal. Aceştia au transferat 22,5 milioane de acţiuni SIF Oltenia în valoare de 44 de milioane de lei.

În perioada cuprinsă între 7 februarie şi 13 martie, investitorii au transferat în total 45,2 milioane de acţiuni SIF5 în valoare de 90 de milioane de lei.

În luna februarie, a apărut un conflict dintre Tudor Ciurezu, preşedintele şi directorul general al SIF Oltenia, şi omul de afaceri Florin Pogonaru, unul dintre cei mai puternici acţionari ai SIF-ului, cu privire la politica de dividende şi de valorificarea partici­paţiei de 6,3% deţinută de SIF Oltenia la BCR. În cele din urmă, consiliul de administraţie al SIF Oltenia le-a propus acţionarilor distribuirea de dividende în valoare de 92,8 mil. lei, reprezentând 71% din profitul de anul trecut, cele mai mari din ultimii patru ani.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.03.2014