Investitorii au revenit la sentimente mai bune

Autor: Stefan Musgociu 18.03.2014
Bursa de la Bucureşti a urmat linia burselor externe şi a crescut cu 1,73% în şedinţa de luni, revenind pe verde după ce în precedentele şase şedinţe indicele ge­neral al pieţei, BET-C, a scăzut cumulat cu aproape 3,8%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu 1,75%, după ce în precedentele şase sesiuni a coborât cu aproape 4%.

Titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu aproape 2% peste închiderea de vineri. În ultimele şase şedinţe, indicele a încheiat pe verde doar joi, astfel că este cu 2,8% sub nivelul din 6 martie, când au început scăderile.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Pro­prietatea (FP), a crescut luni cu 2,09%, revenind după corecţia de 3,65% consemnată în precedentele trei şedinţe. Titlu­rile a patru dintre SIF-uri au în­che­iat ziua cu creşteri cuprinse între 2,79% şi 4,04%, titlurile SIF Oltenia au stagnat, iar acţiunile Fondului Proprie­tatea au avan­sat cu 1,54%.

Acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au înregistrat cea mai importantă creş­tere din indicele BET-FI, de 4,04%. Creş­terea vine, însă, după ce în pre­ce­den­tele şase şedinţe aceste titluri au co­borât cu 12,31%, înregistrând cea mai se­veră corecţie dintre acţiunile SIF-urilor.

Indicele extins BET-XT a crescut cu 1,8%, iar indicele extins BET-BK a avan­sat cu 1,76%. BET-XT a încheiat în creş­tere doar una dintre precedentele şase şedinţe, iar BET-BK a scăzut con­stant în aceeaşi perioadă. La finalul şedinţei de vineri, BET-XT a fost cu 4,13% sub nivelul din 6 martie, iar BET-BK pe minus cu 4,6%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indi­cele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

La fel ca în sesiunile anterioare, volumele de tranzacţionare au fost reduse pe piaţa principală în cazul celor mai multe acţiuni, rulaje de peste 500.000 de lei înregistrând titluri emise de doar 8 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 37,1 milioane lei (8,2 milioane euro), cu de 2,4 ori sub rulajul de vineri, de 90 milioane lei (20 milioane euro). Lichi­di­ta­tea de vineri a fost asigurată în prin­cipal de deal-uri cu 3,88% din acţiunile SIF Oltenia (aproape 44 milioane lei) şi 9,95% din titlurile Banca Comercială Carpatica (19,6 milioane lei). Titlurile Car­patica Carpatica au fost vândute de Corneliu Tănase, care acţionează con­certat cu principalul acţionar al băncii, Ilie Carabulea.

Vânzarea a venit la două zile după ce Consiliul de Administraţie al Băncii Na­ţionale a României a decis miercuri să suspende dreptul de vot la Banca Co­mer­cială Carpatica pentru Carabulea, aflat în arest preventiv, dar şi pentru Tănase.

Mai mult de 40% din lichiditatea de luni a fost acoperită de un deal cu aproape 1% din acţiunile SIF Oltenia (11,1 milioane lei) şi două tranzacţii nego­ciate cu pachete reprezentând 0,03% din titlurile Fondului Pro­prietatea (4 milioane lei).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.03.2014