Cum funcţionează algoritmul Facebook de recunoaştere a feţelor

Autor: Octavian Calei 19.03.2014

Facebook a creat un algoritm care poate recunoaşte o faţă din mulţime cu o acurateţe de peste 97%, potrivit creatorilor tehnologiei, citaţi de Daily Mail.

Tehnologia, numită DeepFace, a fost dezvoltată de un startup din Israel, face.com, achiziţionat de Facebook anul trecut.

Departamentul de inteligenţă artificială al Facebook a descoperit o modalitate de a construi un model 3D al feţei dintr-o fotografie. Programul foloseşte o vastă bază de date care conţine peste 4.000 de identităţi pentru a le compara cu cea aflată în test.

Programul a atins o acurateţe de 97,25% testând 13.000 de imagini cu feţe colectate de pe Internet.

Facebook ar putea folosit tehnologia pentru a identifica toţi prietenii unui utilizator din fotografiile postate pe reţeaua de socializare, potrivit lui Christopher Kanan de la California Institute of Technology.

Facebook a decis să activeze funcţia de recunoaştere facială pentru toţi utilizatorii, fără a oferi o notificare prealabilă sau opţiunea de a refuza acest serviciu. Cei care nu vor să aibă indexate toate pozele în care apar pot dezactiva această funcţie accesând secţiunea Privacy Settings a contului Facebook, de unde se dezactivează opţiunea „Suggest photos of me to friends".

Deocamdata, noul program este considerat a fi doar un proiect de cercetare şi nu îi va afecta pe utilizatorii de Facebook.