Paris –Bucureşti-Lisabona – privilegiul unei călătorii fără escală/ de Gelu Savonea

Autor: Ziarul de Duminica 20.03.2014

A devenit deja o tradiţie ca, în fiecare an, sărbătoarea Francofoniei din capitala Portugaliei să se încheie cu un eveniment complex, cu semnificaţie deosebită, organizat de Institutul Cultural Român din Lisabona. În 2014, pentru a onora prestigiul câştigat, ICRL a invitat doi artişti români care s-au impus pe scena culturală din oraşul de adopţie, Parisul, prin originalitatea şi consistenţa operei lor.

 

Scriitorul Virgil Tănase a fost prezent la premiera lusitană a filmului Afacerea Tănase. Leapşa pe murite de Ionuţ Teianu. În documentar este repovestită, într-o viziune bazată pe informaţii apărute în ultimii ani, rocambolesca aventură al cărei erou a fost, fără voie, invitatul din acest an al ICR Lisabona. La finalul proiecţiei, Virgil Tănase a susţinut o conferinţă despre condiţia scriitorului exilat, despre provocările cărora trebuie să le facă faţă, şi a răspuns întrebărilor adresate de public. Proiecţia a fost precedată de vernisajul expoziţiei de fotografie Paris connu et inconnu, semnată de Carmen Lăzărescu. Carmen Lăzărescu este un arhitect şi fotograf român stabilit la Paris în 1990. Începând cu 2003 i-au fost publicate numeroase fotografii în Chasseur d`Images, Réponses Photo sau Photofan. A deschis numeroase expoziţii personale. Selecţia de acum, de 54 de lucrări este o declaraţie de dragoste faţă de Oraşul Lumină, dar şi o meditaţie atentă, scormonitoare asupra ştiutelor-neştiutelor convergenţe spirituale româno-franceze. Originalitatea artistului, în această excursie provocatoare, se manifestă în capacitatea de a descoperi unghiuri surprinzătoare, revelatoare, prin care locurile comune ale urbanului parizian, de la Tour Eiffel la Dôme des Invalides, devin sursă de evocare, ecouri ale unei lumi de dincolo de aparenţe şi, simultan, izvor de lirism. La toate acestea se adaugă lectura tipică românului care i-a devorat în anii formării ca intelectual pe Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Constantin Brâncuşi, Theodor Pallady, Horia Creangă, Duiliu Marcu, George Enescu dar şi pe Paul Valéry, Paul Morand, Lecomte de Noüy sau Albert Galleron.

Afacerea Tănase. Leapşa pe murite (Libra Film, 2013 - regia: Ionuţ Teianu; scenariul: Liviu Tofan, Ionuţ Teianu) este un film documentar care propune o reconstituire palpitantă a senzaţionalei afaceri de spionaj ce a ţinut prima pagină a presei franceze din vara anului 1982. Personajele principale – dizidenţii Virgil Tănase şi Paul Goma, împreună cu spionul Matei Haiducu – participă la reconstituire prin mărturii actuale sau din epocă, susţinuţi de relatările unui fost director adjunct al serviciului francez de contrainformaţii. Scenariul documentarului are la bază cărţile „Leapşa pe murite" (Virgil Tănase, Ed. Adevărul, 2011) şi „A patra ipoteză” (Liviu Tofan, Polirom, 2012).

 

Expoziţia Paris connu et inconnu este un eseu fotografic care încearcă să restituie faţa nevăzută a unui oraş cunoscut mai degrabă prin reclame turistice şi clişee culturale. Această abordare este de fapt un pretext pentru a regăsi urmele unor români celebri care au trăit la Paris şi care reprezintă punţi între cultura română şi cea franceză.  Parisul, prin efervescenţa spirituală, farmecul şi eleganţa sa urbană, a fost întotdeauna, în imaginarul intelectualităţii româneşti din Micul Paris, un paradis al artelor, un pol iradiant al libertăţii de cuget şi de expresie, iar din această perspectivă, personajele celebre invocate de Carmen Lăzărescu, şi cărora le regăsim duhul trecerii pe malurile Senei, sunt şi expresia propriilor noastre aspiraţii şi ispite. Expoziţia va fi deschisă până pe 6 aprilie 2014.