Igloo - 13 ani de arhitectură/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 20.03.2014

În perioada 18-28 martie,  Galateca găzduieşte expoziţia aniversară IGLOO - 13 ani de arhitectură, un proiect multimedia ce transpune 13 ani de activitate editorială şi tot atâţia ani de muncă de proiectare, peste o sută de reviste, zeci de albume şi colecţii, numeroase proiecte de arhitectură, design şi restaurări ce definesc pe scurt existenţa Igloo – media & architecture – din 2001 şi până azi.

Povestea Igloo poate prinde contur doar prin îmbinarea celor două ramuri – media şi architecture: independente una faţă de cealaltă, ele au crescut şi s-au dezvoltat din acelaşi trunchi, în acelaşi timp şi în acelaşi mediu. La aniversarea celor 13 ani ne propunem o retrospectivă a celor mai importante momente din istoria Igloo, o privire înapoi asupra principalelor repere ale dezvoltării noastre ca editură, dar şi ca birou de proiectare. Un moment de răgaz, necesar şi pentru a trasa direcţiile viitoare.

Expoziţia aniversară de la Galateca are ca scop îmbinarea celor două părţi Igloo, o încercare de a schiţa parcursul unui demers iniţiat acum 13 ani ce a avut şi are ca scop practicarea şi promovarea unei arhitecturi de calitate.

În spaţiul alb de la Galateca va fi o serie de evenimente speciale, lansări de carte şi seri tematice alături de prietenii igloo şi toţi cei pasionaţi de arhitectură.

Marţi, 18 martie, de pildă, a avut loc lansarea albumului  Adrian Spirescu. Pagini de arhitectură. Interferenţe şi nelinişti apărut în colecţia iglooprofil.

Adrian Spirescu abordează creaţia arhitecturală prin conceptul cunoaşterii complexe a tuturor factorilor care o determină şi o compun: context urbanistic, social şi natural, lumina, expresia plastică, utilizatori. Astfel, fiecare proiect, de la locuinţe la ansambluri de birouri, are propria poveste pe care arhitectul adesea o consemnează şi în frumoase şi inspirate crochiuri. Noul volum monografic apărut în colecţia iglooprofil grupează unele dintre cele mai importante lucrări ale arhitectului şi profesorului Adrian Spirescu care s-au remarcat de-a lungul timpului, multe dintre ele premiate la competiţiile naţionale. Albumul este disponibil în librăriile din ţară şi poate fi comandat online de pe igloo.ro