Marii consumatori de energie plătesc cu 50% mai mult pe certificate verzi decât cu un an înainte

Autor: Radu Bostan 19.03.2014
Cei mai mari consumatori de energie din ţară, combinatele Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi, va trebui să cheltuiască 177 milioane de lei (40 mil. euro), cu 50% mai mult decât cu un an înainte, pentru a-şi îndeplini obligaţiile de achiziţie de certificate verzi pentru 2013. Deşi preţul unitar al certificatelor a scăzut în 2013 ca urmare a excesului de ofertă de pe piaţă, cota obligatorie de achiziţie a fost dublată de autoritatea de reglementare faţă de anul 2012.

Certificatele verzi sunt emise către pro­ducătorii de energie regenerabilă, iar apoi cumpărate de pe piaţă de către furnizorii de electricitate, care trebuie să îndeplinească o anumită cotă anuală, stabilită de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Ener­giei (ANRE). Cota pentru 2013 a fost stabilită de autoritate după o serie de ajustări la ni­ve­lul de 0,224 certificate pe MWh de energie li­vrată, faţă de 0,116 certificate pe MWh în 2012.

„La sfârşitul anului 2013 multe centrale noi s-au calificat pentru schema de sprijin, iar ANRE a trebuit să-şi crească estimarea privind cota de achiziţie. A emis varianta finală foarte târziu, la sfârşitul lunii februarie, pentru că nu au avut date privind consumul final al României“, a explicat o sursă din piaţa energiei.

Astfel, la un consum de energie de 3 TWh, echivalent cu 6% din consumul naţional, Alro va avea nevoie de 670.548 de certificate verzi pentru ca la 1 aprilie să raporteze îndeplinirea cu succes a obligaţiilor pe 2013, arată date publicate de ANRE. Necesarul de certificate este aproape dublu faţă de anul 2012, când producătorul de aluminiu din judeţul Olt, care are licenţă de furnizare proprie, a avut de cumpărat 367.037 de unităţi, la un consum de energie similar.

Deşi cota de achiziţie pe anul trecut a fost dublată pentru a cuprinde producţia mai mare de energie din surse regenerabile, excesul de ofertă de pe piaţă a pus presiune pe preţul certificatelor verzi. Preţul mediu ponderat al unei unităţi a scăzut astfel la 190 lei, după ce de-a lungul anului 2012 acestea s-au tran­zacţionat aproape de preţul maxim prevăzut de legea privind schema de sprijin, circa 244 lei pe unitate.

„A scăzut preţul fiindcă în 2013 au intrat pe fir foarte mulţi producători de energie foto­voltaică. Până în vară pe piaţă erau numai cer­tificate ale parcurilor eoliene. Legea regene­ra­bi­lelor încuraja foarte mult segmentul foto­vol­taic, iar producătorii primeau şase certificate, astfel că renta să le vândă şi cu 160 lei. Cei cu eoliene au ţinut de preţ şi le-au vândut spre sfârşitul anului“, a mai arătat sursa citată.

În consecinţă, valoarea certificatelor necesare Alro pentru 2013 a fost de circa 127,8 milioane de lei (29 milioane de euro), faţă de 89,5 milioane de lei (20 milioane de euro) în 2012, când cota obligatorie era mai mică, dar preţul era mai mare. În cazul ArcelorMittal Galaţi, care este al doilea mare consumator de energie din ţară, necesarul de certificate pentru 2013 este de 260.558 de unităţi, faţă de 118.837 unităţi în 2012, arată datele ANRE. Costul pentru combinatul siderurgic va fi astfel de 49,6 milioane de lei, comparativ cu 29 milioane de lei în 2012.

 

O povară mai mică în 2014?

Pentru anul acesta, costul certificatelor verzi pe care le vor suporta consumatorii va depinde de nivelul cotei stabilite de ANRE şi de preţul de pe piaţă al certificatelor verzi. Deşi modificările aduse schemei de sprijin au redus numărul de certificate primite de producătorii de energie verde, pe piaţă există încă un număr foarte mare de certificate nevândute, iar supraoferta ar putea din nou pune presiune pe preţ.

„Producătorii vor să obţină un preţ mai mare pentru că acum au un număr mai mic de certificate la dispoziţie. Ei ţin la preţ, dar vor fi disperaţi să le vândă ca să-şi asigure un flux de numerar şi atunci s-ar putea să le vândă lunar“, a spus o sursă din piaţa de furnizare.

Sursa citată estimează un preţ mediu de 160 lei pe certificat în 2014, ceea ce ar însemna o nouă corecţie substanţială faţă de preţul de anul anterior. ANRE încă nu a stabilit cota de achiziţie pentru anul curent, însă luând ipoteza creşterii uşoare a acesteia la nivelul de 0,25 certificate pe MWh, costul subvenţiilor pentru energia verde suportate de consumatori ar putea rămâne la nivelul de anul anterior, sau chiar scădea uşor.

„Dacă în 2014 cota obligatorie va fi mărită la 0,25 certificate pe MWh, atunci costul va fi în jur de 40 lei pe MWh“, a arătat sursa. Pentru 2013, costul exprimat în lei a fost de 42,7 lei pe MWh, adică pentru fiecare megawatt-oră de energie folosit, un consumator a trebuit să achite în plus încă 42,7 lei.

„Este bine pentru consumator că nu va mai avea o povară aşa de mare. Cel mult nu va putea spune că e mai rău decât anul trecut.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2014