Investitorii au luat poziţii de aşteptare

Autor: Stefan Musgociu 21.03.2014

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,15% în şedinţa de joi, într-o piaţă liniş­tită, unde cei mai mulţi investitori au con­tinuat să adopte poziţii de aşteptare, iar lichiditatea a ajuns cu greu la 19,4 mil. lei, fiind susţinută inclusiv de deal-uri.

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă din primele minute, iar majoritatea acţiunilor au consemnat rulaje mici, la fel ca în şedinţele precedente. Pe piaţa principală, tranzacţii de peste 500.000 de lei au înregistrat acţiuni emise de doar 9 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor inter­naţionale.

Indicele BET, al celor mai lichide zece ac­ţiuni, a încheiat şe­din­ţa în creştere cu 0,3%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,25% peste şedinţa ante­rioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în stagnare.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a crescut cu 0,21%, iar indicele extins BET-BK a rămas în imediata apropiere a nivelului de miercuri.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de doar 19,4 milioane lei (4,3 milioane euro), faţă de numai 12 milioane lei (2,6 milioane euro) în şedinţa anterioară. Mai mult de 40% din lichiditatea pieţei au reprezentat deal-uri cu titluri Fondul Proprietatea (4 mi­lioane lei), BRD (2 mi­lioane lei), Banca Carpatica (832.000 de lei), Compa (535.000 de lei) şi Banca Transilvania (486.000 de lei).

Acţiunile Fondului Proprietatea şi BRD au fost cele mai lichide din piaţa principală, cu operaţiuni de aproape 3 milioane lei şi, respectiv, de 1,1 milioane lei. Operaţiunile din piaţa principală cu aceste titluri au asigurat încă 21% din lichiditatea bursei.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Acţiunile Fondului Proprietatea au încheiat în creştere cu 0,32%, la 0,791 lei, iar titlurile băncii au stagnat la 8,35 lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.03.2014