ZF Power Summit 2014: Când se vor lista perlele statului din energie

Autor: Alexandru Matei 20.03.2014
Dacă planurile privind listarea Hidroelectrica sunt pericli­tate de reintrarea în insolvenţă, Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie, spune că în ceea ce priveşte celelalte planuri ale statului, anume vânzarea unui pachet majoritar din Electrica şi a unei participaţii minoritare din Complexul Energetic Oltenia (CEO), lucrurile merg înainte, iar companiile vor fi restructurate anterior listării.

„Cu Electrica suntem în grafic, suntem în faza în care încă mai aplicăm câteva măsuri de restructurare pentru a defini corect perimetrul IPO-ului. Cea mai importantă dintre ele este o separare a participaţiilor minoritare la societăţile deja privatizate. Electrica este o companie care are un business definit foarte limpede în percepţia investitorilor, furnizează şi distribuie energie, nicidecum nu administrează participaţii la alte societăţi“, a arătat Dumitraşcu.

În ceea ce priveşte Complexul Oltenia, reorganizarea priveşte transferul unor cariere de la companie la două ter­mo­centrale integrate în alte societăţi, care sunt consumatorii cărbunelui respectiv. Astfel, cariera Berbeşti va fi integrată în CET Govora, iar cariera Husnicioara va fi preluată de Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN).

Totuşi, listarea companiei pe bursă, programată tot pentru această vară, va întârzia câteva luni, din iunie în septembrie, deoarece este necesară reevaluarea rezervelor de cărbune.

Accesând secţiunea Energie de pe www.zfcorporate.ro puteţi urmări înregistrările video integrale ale declaraţiilor făcute de invitaţii la evenimentul ZF Power Summit 2014.  ZF Corporate este serviciul de ştiri cu plată al Ziarului Financiar

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.03.2014