Cum a încercat Rusia să conspire cu China în 2008 pentru a distruge economia SUA

Autor: Octavian Calei 22.03.2014

Se spune că nu ar trebui să loveşti un om atunci când este la pământ, însă tocmai asta a încercat să facă Rusia în 2008, când SUA se afla în cel mai critic moment al său din ultimii ani, scrie Business Insider.

Rusia a încercat să „înfunde” de tot SUA în timpul crizei imobiliare din 2008, a declarat într-un documentar BBC secretarul Trezoreriei americane, Hank Paulson.

Într-un material difuzat recent de BBC, „How China Fooled The World” (Cum a păcălit China pe toată lumea – n.r.), Secretarul Trezoreriei SUA, Hank Paulson, a povestit despre eforturile pe care le-a depus pentru a-i convinge marii investitori chinezi să nu-şi vândă acţiunile de la companiile Fannie Mae şi Freddie Mac’s, cei mai mari creditori ipotecari americani.

În acelaşi timp, Paulson a aflat că oficialii ruşi încercau să-i convingă pe investitorii chinezi să facă exact opusul şi să vândă alături de ei acţiunile Fannie şi Freddie pentru a da o lovitură de graţie companiilor americane şi implicit, economiei.

„O persoană al cărei nume nu o să-l spun, mi-a spus că investitorii chinezi au primit un mesaj de la ruşi care spunea <<hai să vindem împreună Fannie şi Freddie pe piaţa de capital>>. Chinezii nu aveau să dea curs invitaţiei, însă am simţit cât de vulnerabil sunt până în momentul în care am reuşit să punem companiile în planul de salvare”, a declarat Paulson.

Chinezii nu au vândut acţiunile companiilor aflate în pragul prăbuşirii, însă documentarul a arătat cum Rusia „a aşteptat pregătită la cotitură” pentru a face rău SUA oricând.

Un an mai târziu, Secretarul de Stat Hillary Clinton şi omologul său aveau să „apese butonul” de resetare a relaţiilor dintre Rusia şi SUA. Este greu de imaginat că acest buton va mai fi apăsat prea curând în viitor.