Flota Rusiei de la Marea Neagră. Galerie FOTO

Autor: Luciana Georgescu 22.03.2014

Flota Rusiei la Marea Neagră continuă să fie un semn al puterii ruseşti în zona mediteraneană şi caucaziană, chiar dacă navele ruse din Sevastopol reprezintă o mică parte din flota împuternicită Rusiei înainte de colapsul Uniunii Sovietice, scrie Business Insider.

 

Flota la Marea Neagră a fost înfiinţată de prinţul rus Potemkin în mai 1783 şi a adus victorii împotriva Imperiului Otoman, a fost folosită în cele 2 războaie mondiale, în războiul din 2008 cu Georgia şi mai târziu a contribuit la stabilirea autorităţii ruseşti în zonă.  

 

În prezent, flota joacă un rol important, în special în cazul conflictului cu Ucraina. Presa a scris că unităţile navale din Crimeea şi-ar fi scufundat o navă proprie scoasă din uz pentru a bloca accesul forţelor navale ucrainene la Marea Neagră.

 

Business Insider a întocmit o listă cu câteva dintre vasele Rusiei la Sevastopol.

 

1. Moskva, o navă de razboi cu reglaj electric este singura ambarcaţiune dotată cu rachete teleghidate din flotă.

 

2. Kerch este singurul crucişător cu propulsie nucleară din flota la Marea Neagră, dar şi din întreaga forţă navală a Rusiei. Ambarcaţiunea va fi retrasă din funcţiune în 2019.

 

3. Smetlivy este un distrugător de rachete teleghidate. A fost folosit în războiul cu Georgia din 2008.

 

4. Ladnyy este una dintre cele 2 fregate de clasă Krivak echipate cu rachete teleghidate. În prezent face parte din flota la Sevastopol.

 

5. Alross B-871 este un submarin Diesel-electric de atac din clasa Kilo, singurul din Divizia 247 independentă de submarine.

 

6. Orsk este o navă de debarcare din clasa Alligator. În flotă mai există încă 2 nave din aceeaşi clasă: Saratov şi Nikolay Filchenkov.

 

7. Nava de debarcare Cezar Kunikov face parte din clasa Ropucha I. Mai există încă 2 nave din aceeaşi clasă -  Novocherkassk şi Yamal şi Azov din clasa Ropucha II.

 

8. Flota la Sevastopol cuprinde 6 nave minare Natya, care datează din 1970, 2 nave minare din clasa Sonya şi una din clasa Gorya.

 

9. Bora este una din cele 2 corvete din clasa Dergach deţinute de Rusia. Mai există încă 2 corvete de acest fel, dar care fac parte din clasa Nanuchka III. Ambele clase sunt dotate cu scut anti-rachetă.

 

10. R-44 este o navă din clasa Matka-Mod, care include ambarcaţiuni cu aripi imerse echipate cu proiectil.

 

11. În flota la Marea Neagra există 5 nave dotate cu rachete din clasa Tarantul. În imagine este surprins singurul Tarantul II din flotă. Celelalte 4 vase sunt Tarantul III, care beneficiază de armament şi motoare moderne.

 

12. Există 3 corvete anti-submarin din clasa Grisha III, 2 din clasa Grisha I şi unul din clasa Mukha.