Harta benzinei în UE. România, pe locul doi în topul scumpirilor la carburanţi

Autor: Alexandra PELE 23.03.2014
Măsurile fiscale ale Guvernului, respectiv schimbarea modului de calcul a accizelor începând cu 2014, s-a simţit în buzunarele şoferilor. Preţul benzinei de la pompele din România a înregistrat a doua cea mai mare creştere din UE. Din aprilie este aşteptat un nou val de scumpiri, odată cu intrarea în vigoare a accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant, măsură care ar urma să majoreze preţul benzinei şi al motorinei cu 40 de bani pe litru, potrivit calculelor Executivului.
 
România se află pe locul doi în Uniunea Europeană, după Cipru, în ceea ce priveşte scumpirea preţului benzinei în primele trei luni ale anului, reiese din datele Comisiei Europene.
 
Astfel, preţul mediu al unui litru de benzină Euro-super 95 s-a majorat cu circa trei procente, de la 1,22 euro la finele anului trecut, la 1,26 euro la jumătatea lunii martie. Dacă Executivul ar fi introdus acciza suplimentară din ianuarie, aşa cum s-a angajat în faţa reprezentanţilor Fondului Monetar Internaţional (FMI), preţul unui litru de benzină ar fi putut ajunge la 1,33 de euro, în situaţia în care companiile petroliere ar fi transferat integral acciza în preţ.
 
Citiţi articolul integral pe www.gandul.info