Cum se calculează preţul corect al unei locuinţe

Autor: Octavian Calei 29.03.2014

Bogdan Spuza, director în cadrul BRD, a prezentat la emisiunea ZF Live de luni, 24 martie, un mod de evaluare a preţului unei locuinţe raportat la câştigul unei gospodării, astfel încât decizia cumpărării unei case să nu împovăreze bugetul unei familii.

„Preţul unei case e un subiect foarte complex pentru că nu ştim dacă este un activ sau un bun, există o valoare sentimentală a unei case. Întotdeauna ar trebui să existe un echilibru între salariu, preţul casei, rata şi chiria”, a spus Bogdan Spuza.

El a dat un exemplu al unei garsoniere din Bucureşti a cărei valoare ar putea fi de 30.000-35.000 de euro. În condiţiile unei salariu cumulat a două persoane între 1.000-1.500 de euro, rata ar trebui să fie undeva la 200 de euro, cumva similară cu o chirie.

„Acest echilibru ni se pare că este destul de stabil în ultimul an. Întotdeauna o familie tânără trebuie să-şi permită acea chirie. Din două salarii nu ar trebui să achite mai mult de 10-20% pentru chirie. Când se ia decizia cumpărării unei locuinţe nu trebuie să fie un salt foarte de mare între chirie şi rată”, a explicat invitatul ZF Live.

Preţurile locuinţelor au scăzut cu până la 50% în comparaţie cu anul 2008, când românii au plătit cele mai tarife din ultimele decenii pentru apartamente, garsoniere şi case.