Două site-uri care ilustrează inconsecvenţa şi lipsa de viziune a administraţiei în IT

Autor: Adrian Seceleanu 05.04.2014

Absenţa unor îmbunătăţiri radi­cale în calitatea serviciilor furnizate de instituţiile pu­blice, în ciuda numeroaselor proiecte de informatizare cu bugete ce ajung şi la zeci de milioane de euro, este determinată de faptul că în multe cazuri nu statul vine către companiile de IT cu o problemă de rezolvat, ci firmele de IT vin către instituţii cu propuneri de proiecte pe care le pot livra rapid - dar care rareori ţin cont de problemele pe care sectorul public le are, afirmă Eugen Schwab-Chesaru, mana­ging director pentru Europa de Est al companiei de consultanţă şi cercetare de piaţă Pierre Audoin Consultants (PAC).

„Toată problema pleacă de la perver­sitatea faptului că nu avem decât foarte rar la nivel guvernamental oameni care să vrea să facă ceva bun. Pentru că s-ar putea. Ei ar trebui să se întrebe - ce e în Austria, ce e în Polonia, ce e în Franţa, ce este oriunde altundeva? Şi te uiţi şi vezi. Eu, ANAF, eu, Ministerul Muncii, am această problemă, ia să văd cum rezolvă alţii problema asta.“

Două site-uri care ilustrează inconsecvenţa şi lipsa de viziune a administraţiei în IT

www.portaleromania.ro - - Acest site, lansat în teste la finele anului trecut, pentru care statul va plăti în final circa 12 mil. euro din bugetul naţional, reprezintă o colecţie de informaţii despre toate localităţile din România - care au ca sursă compania de IT care a livrat proiectul (Omnilogic), dar a cărui utilitate nu este clară. Site-ul are o rubrică ce permite realizarea unei evidenţe a proiectelor europene ale statului, spre exemplu, însă datele ar trebui să fie introduse de instituţii. De altfel, site-ul este mai degrabă un „schelet” în care toate instituţiile din România ar trebui să adauge date, însă nu este clar în ce măsură acest lucru se va şi întâmpla pentru ca site-ul să devină util. Reprezentanţii MSI au explicat opţiunea de a continua acest proiect prin faptul că acesta „conţine o serie de facilităţi utile pentru instituţiile publice şi ar fi păcat să se cheltuiască inutil alţii bani pentru acestea” şi că acesta „nu putea fi anulat pentru că ar fi adus pierderi la bugetul de stat“.

www.e-guvernare.ro - Acest site, supranumit pompos „sistemul electronic naţional”, şi lansat în anul 2003, este una dintre primele încercări ale administraţiei din România de a se informatiza. Site-ul este online în continuare deşi pare abandonat de mai mulţi ani, iar rolul său este de asemenea neclar, cu excepţia colecţiei de legături spre alte instituţii, dintre care doar o parte sunt valide. Rubrica prin care cetăţenii pot descărca formulare necesare în relaţia cu diferite instituţii este goală, iar numele instituţiilor au rămas cele din 2003 - demonstrând lipsa de preocupare a administraţiei pentru continuarea dezvoltării proiectelor demarate anterior. Designul site-ului a rămas şi el la nivelul anului 2003.