Der Spiegel: Premierul numit la conducerea Guvernului din Crimeea la sfârşitul lunii februarie, Serghei Aksionov, are legături cu Mafia

Autor: Luminiţa Bogdan 26.03.2014

Numit la conducerea Guvernului din Crimeea la sfârşitul lunii februarie, după ce Parlamentul local a fost ocupat de proruşi înarmaţi, Serghei Aksionov, originar din Republica Moldova, a obţinut, între timp, indepenedenţa peninsulei, dar şi un paşaport rusesc, după ce a semnat împreună cu preşedintele Vladimir Putin acordul prin care teritoriul intră în componenţa Federaţiei Ruse.

Presa a scris în mai multe rânduri despre legăturile sale cu grupările infracţionale din regiune, care i-au adus şi supranumele de Gobelin, însă Aksionov a negat acuzaţiile.

Cotidianul Der Spigel prezintă informaţii dintr-un dosar în limba rusă referitor la trecutul premierului din Crimeea, care oferă detalii cu privire la legăturile sale cu grupările de crimă organizată din regiune.

Documentul prezintă, printre altele, o notă privind achiziţionarea de arme de la un traficant tătar, dar şi faptul că Aksionov a fost în ianuarie 1996 ţinta unui atac atribuit grupării "Sindicatul grec". El a fost rănit în urma atacului, scrie Der Spiegel, care menţionează că cel mai probabil acesta a fost un act de răzbunare.

În urma atacului, Serghei Aksionov a rupt legăturile cu gruparea "Sindicatul grec" şi s-a alăturat unei grupări rivale.

Documentul mai arată că Aksionov era considerat un personaj influent, iar Ilmi Umerov, şeful administraţiei locale din oraşul Bahcisarai, din Crimeea, spune că acesta era însărcinat cu strângerea banilor ceruţi în schimbul protecţiei. Ulterior, Serghei Aksionov a fost numit în funcţia de director al unor firme aflate sub controlul mafiei locale.

Cu toate acestea, alte incidente aflate în dosarul obţinut de cotidianul Der Spiegel sugerează că Aksionov şi-a menţinut de-a lungul anilor legăturile cu grupările infracţionale. Astfel, în 2001 poliţia a dezamorsat un dispozitiv exploziv amplasat pe acoperişul casei lui Aksionov, cel mai probabil de membri unei grupări rivale, iar în 2006 un angajat al serviciilor secrete din Ucraina (SBU) a fost plătit să-l ucidă pe acesta. Acţiunea a fost însă dezvăluită de un anchetator care avea relaţii apropiate cu Aksionov.

Documentul oferă, de asemenea, detalii despre modul în care acesta şi-a construit un vast imperiu de afaceri. Nouă pagini ale documentului prezintă nume de străzi, adrese şi numerele de registru comercial ale diverselor firme pe care le deţine, unele dintre ele fiind înregistrate pe numele soţiei sau ale soacrei. Multe dintre adrese sunt ale unor cutii poştale, un sistem pentru evita plata taxelor.

De asemenea, Serghei Aksionov deţine, printre altele, mai multe firme imobiliare, o fabrică de sticlă, o firmă de construcţii, un ziar şi un portal Internet cu sediul la Simferepol. Printre afacerile sale se află şi un bar, al cărui nume pare să fi fost special ales de noul premier din Crimeea: Alcatraz.