Comploturi de dimensiuni planetare/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea 27.03.2014

Editura Trei şi echipa ei minunată au dat din nou lovitura: la câteva luni după apariţia la Paris, au lansat pe piaţa românească de carte romanul lui Marc Levy „Mai puternic decât frica”. Succesul fulminant de prin alte părţi al acestui scriitor tânăr s-a repetat şi la noi, în mod cert, mai ales că, păstrând şi limitele ştiute, de această dată Levy se reînnoieşte, lansând un thriller remarcabil.

Cine este marc Levy? E cel mai citit autor francez contemporan. Cărţile lui sunt traduse în 45 de limbi, regăsindu-se pe majoritatea listelor de bestseller din ţările în care este publicat. S-a născut în 1961, la Paris şi în prezent trăieşte la New York.
Cariera sa de scriitor demarează cu maximum de succes în anul 2000, când publică romanul „Şi dacă e adevărat…”, vândut în întreaga lume în milioane de exemplare şi ecranizat de Steven Spielberg (2005). Cartea a apărut în limba română la Editura Trei, alături de celelalte romane ale lui Marc Levy: „În altă viaţă”, „Te voi revedea”, „Prietenii mei, iubirile mele”, „Unde eşti”, „Şapte zile pentru o eternitate”, „Copiii libertăţii”, „Toate acele lucruri pe care nu ni le-am spus”, „Prima zi; Prima noapte”, „Hoţul de umbre”, „Strania călătorie a domnului Daldry”, „Şi dacă aş mai trăi o dată”.

Romanul de acum este un thriller, noutate pentru autor. Eroii principali, un el şi o ea, se străduie să descopere un secret vechi care apasă asupra familei ei, împiedicaţi, urmăriţi, manipulaţi, vânaţi chiar, în acţiuni vecine cu suspansul cel mai bun. Povestea este de o modernitate surprinzătoare, pe care n-o dezvăluim, fiind vorba de un thriller, dar putem spune că implică politica, şi încă la cel mai înalt grad, cu implicarea celor mai importante forţe de securitate ale Americii, dar şi multinaţionalele atotputernice, care nu se dau în lături de la nicio acţiune, oricât de sinistră, pentru a-şi atinge scopurile. Nu lipsesc conspiraţia, intrigile, exotismul.

Din păcate, aşa cum se întâmplă cu majoritatea cărţilor de acest gen, îndată ce lectura s-a încheiat, detaşarea e totală, romanul este uitat.

Marc Levy – Mai puternic decât frica. Editura Trei. Traducere din franceză de Aliza Peltier.