Harta celor mai mari 20 de producători de electrocasnice din România: cele mai multe fabrici sunt concentrate în nouă judeţe, plus Bucureşti

Autor: Cristina Roşca 29.03.2014

Cei mai mari 20 de producători de electrocasnice din România şi-au grupat unităţile de producţie în doar nouă judeţe, plus Bucureşti, zona preferată de aceştia fiind centrul şi vestul ţării, în timp ce estul este ocolit aproape integral, singura excepţie fiind judeţul Iaşi.

Cele mai "populare" judeţe, cu câte patru companii de top 20, sunt  Timiş şi Dâmboviţa, locul următor fiind ocupat de Bucureşti, cu 3 companii. 

Liderul incontestabil al producătorilor de electrocasnice este compania Arctic Găeşti, care conduce detaşat, cu afaceri de 1,37 mld. lei în 2012.

Topul este realizat de ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului care ia în calcul companiile care şi-au depus rezultatele financiare pe anul 2012.

Astfel, compania Electrolux din Satu Mare, cu afaceri de circa 450 mil. lei în 2012, nu apare în top pentru că nu şi-a depus rezultatele pe site-ul Ministerului de Finanţe. Electrolux ar intra pe poziţia a doua în clasament. De asemenea, în top ar intra şi Miele Tehnica din Braşov, cu afaceri de 110 mil. lei în 2012, însă compania are un alt CAEN (Fabricarea suban­samblu­ri­lor electronice (module). Miele produce la Braşov componente pentru electrocasnice. În total - cu Electrolux şi Miele - piaţa depăşeşte 2,6 mld. lei (600 mil. euro).

Cei mai mari 20 de producători de electrocasnice din România au afaceri de doar 2,1 mld. lei (470 mil. euro) în 2012 - ultimul an pentru care există date publice, iar primii trei producători contribuie cu aproape 90% la total, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.