Al doilea om în Facebook şi-a vândut mai bine de jumătate din acţiuni alimentând zvonurile legate de următorul mare pas în carieră

Autor: Luciana Georgescu 01.04.2014

Sheryl Sandberg, directorul de operaţiuni al Facebook, a renunţat la peste jumătate din acţiunile deţinute în cadrul reţelei de socializare, în mai puţin de 2 ani de la listarea la bursă, o stituaţie care alimentează speculaţiile legate de următorul pas major din cariera numărului 2 din cea mai mare reţea socială din lume, scrie Financial Times.

Vânzarea acţiunilor în valoare de 400 milioane de dolari (290 milioane de euro) ridică semne de întrebare asupra viitorului lui Sandberg, din moment ce anumite surse susţin că al doilea om din compania Facebook ar fi interesat de un post în guvern sau de preluarea conducerii unei alte firme de talie internaţională.

O parte din suma câştigată din vânzarea acţiunilor a fost folosită pentru achitarea unor taxe care au intrat în vigoare după ce o parte din titlurile preferenţiale de care a beneficiat oficialul Facebook au fost transformate în acţiuni tranzacţionabile.

Sandberg continuă să fie unul dintre cei mai mari investitori ai Facebook, cu o participaţie evaluată la peste 1 miliard de dolari (725,3 milioane de euro), în ciuda numărului mare de acţiuni vândute.

Presa nu a reuşit să afle dacă actualul director de operaţiuni al reţelei de socializare a primit un post de conducere în cadrul altei companii. În plus, Sandberg a respins zvonurile legate de o posibilă carieră în guvern, declarând în ianuarie că politica nu i se potriveşte.   

Fostul director al Google a fost recrutat pentru Facebook într-un moment critic în dezvoltarea reţelei de socializare, când compania încerca să-şi consolideze veniturile, iar tânărul Mark Zuckerberg încă se acomoda cu industria care avea să-i aducă renumele.

Sandberg a contribuit la eficientizarea sistemului de management şi a luat parte în multe din deciziile importante ale companiei, precum achiziţia aplicaţiei WhatsApp şi a Instagram.

În prezent, Sheryl Sandberg deţine 17,2 milioane de acţiuni, în mare parte sub formă de acţiuni preferenţiale, faţă de cele 41 de milioane de titluri primite în momentul ofertei publice iniţiale.