Constantin Niţă, al şaselea ministru al economiei care promite în ultimii doi ani că ajută Oltchim. Cere doar „răbdare şi încredere“

Autor: Adrian Cojocar 02.04.2014

Constantin Niţă, care a preluat luna trecută funcţia de ministru al economiei, a vizitat ieri combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, aflat în insolvenţă şi într-o situaţie financiară critică, ocazie cu care noul ministru a arătat susţinerea guvernului în identifi­ca­rea unor soluţii pentru a aduce combi­natul pe linia de plutire.

Din 2012 până în prezent s-au schimbat şase miniştri la şefia Minis­te­rului Economiei, respectiv Ion Ariton, Lu­cian Bode, Daniel Chiţoiu, Varujan Vosganian, Andrei Gerea şi Constantin Niţă. Fiecare dintre ei a trecut cel puţin o dată pe la Râmnicu Vâlcea ca să se in­te­reseze de soarta Oltchim, promi­ţând că va rezolva problemele com­bi­na­tului, însă niciunul nu a reuşit să opreas­că declinul financiar al companiei, care din cauza pierderilor şi a datoriilor mari acumulate şi-a declarat insolvenţa în februarie 2014.

„Guvernul doreşte să găsească o rezolvare corectă pentru un combinat de talia Oltchim, însă trebuie demon­strată o atitudine activă şi deschisă în rela­ţia cu investitorii interesaţi de pre­lua­rea societăţii. Vreau să vă transmit mesajul foarte clar al guvernului. Se doreşte o soluţie de dezvoltare a com­binatului şi nu de închidere a acestuia. Trebuie să avem cu toţii răbdare şi în­credere că în cel mai scurt timp posibil se vor rezolva problemele combi­natului Oltchim“, spune Con­stantin Niţă, într-un comunicat emis de reprezentanţii Ministerului Economiei.

WikiZF: Profilul companiei Oltchim

În timp ce noul ministru al econo­miei îndeamnă la răbdare, angajaţii Oltchim spun că şi puţinele secţii care mai funcţionează în prezent în combinat se vor închide în scurt timp din lipsă de finanţare, lăsând pe drumuri circa 2.300 de salariaţi.

Oltchim a ajuns astăzi în situaţia de a nu mai putea fi vândută ca societate de sine stătătoare, administratorii judi­ciari încercând să vândă în prezent di­rect activele de producţie viabile ale com­binatului chimic, dar toate tenta­ti­vele de până acum au eşuat.

Săptămâna aceasta a expirat ter­me­nul de depunere a ofertelor anga­jante pentru preluarea activelor Oltchim fără ca vreun investitor să de­pu­nă o ofertă, iar singura ofertă care a venit după expirarea termenului nu a fost luată în considerare. Mai grav este că numele mari care erau vehiculate de gu­vern şi administratorii judiciari ca fiind interesate de Oltchim, precum azerii de la Socar sau ruşii de la Tise, care sunt printre puţinele companii ce dis­pun de resursele necesare pentru dez­voltarea combinatului, nu au achi­ziţio­nat nici măcar caietul de pre­zen­tare al Oltchim în vederea depu­nerii de oferte angajante.

Reprezentanţii Ministerului Eco­no­miei spun că guvernul face de­mer­suri pentru a facilita funcţionarea integrată a combinatului Oltchim cu rafinăria Arpechim, acestea fiind într-un stadiu „foarte avansat“, ceea ce răs­punde interesului unei părţi din in­ves­titori, care au cerut în acest sens o pre­lungire a termenului de depunere a ofer­telor angajante pentru Oltchim.

Constantin Niţă a mai spus că Oltchim are o importanţă strategică în pro­gramul guvernului, atât prin prisma locurilor de muncă pe care le poate asigura, direct dar şi pe orizontală, cât şi din punctul de vedere al rolului pe care îl joacă pentru economia naţională, fiind unic producător pentru o serie de produse de bază la nivelul industriei româneşti.

Oltchim a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 498 de milioane de lei, cu 35% mai mică decât cea din 2012, în condiţiile în care compania a intrat în insolvenţă din februarie 2013. Pierderile companiei s-au înjumătăţit anul trecut la 285 de milioane de lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 02.04.2014