Broker Cluj mizează pe venituri operaţionale cu 27% mai mari

Autor: Andrei Chirileasa 03.04.2014

Broker Cluj (BRK), singura firmă de intermediere bursieră listată pe bursa de la Bucureşti, şi-a bugetat pentru acest an creşterea cu 27% a veniturilor ope­ra­ţionale, la 9 mil. lei. Com­pa­nia estimează că veni­tu­rile din interme­diere se vor majora cu 25%, la 5,77 mil. lei, din care aproape un milion de lei provin din in­ter­medie­rea tranzacţiilor pe pieţe externe, cu 34% mai mult decât în 2013, po­trivit pro­iectului de buget pu­blicat pe site.

Pe partea de cheltuieli, Broker şi-a bugetat o scă­dere de 24%, la 9,39 mil. lei, datorită reducerii ajus­tărilor şi cheltuielilor cu prestaţiile externe. În schimb, vor creşte cheltuielile cu sala­ria­ţii, cu circa 10%, la 4,86 mil. lei, acestea fiind şi cele mai mari costuri ale firmei de brokeraj. De asemenea, Broker va in­vesti mai mult în marketing şi publicitate şi în deplasări. Firma de brokeraj are deja în derulare un proiect educaţional, Academia Broker, o serie de conferinţe pe teme bursiere în facultăţile cu profil eco­nomic, prin care speră să atragă atât brokeri noi, cât şi investitori.

Dacă operaţional Bro­ker se aşteaptă să ajungă aproape de break-even anul acesta, la capi­tolul venituri financiare societatea se aşteaptă la o înjumătăţire (de la 3,94 mil. lei la 1,9 mil. lei). Astfel, firma de brokeraj ar putea închide anul cu un profit brut de 1,52 mil. lei, faţă de pierderi de 1,38 mil. lei în 2013.

Broker Cluj are programată aduna­rea generală a acţionarilor pe data de 29 aprilie, pe ordinea de zi fiind şi revocarea consiliului de administraţie şi alegerea unor noi membri prin vot cumulativ. Principalii acţionari care se luptă pentru controlul Broker sunt SIF Muntenia, care are 13,25% din acţiuni, şi Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, care are circa 8% din acţiuni. Banca Transilvania mai deţine un pachet de 7,59% din acţiuni.

Acţiunile Broker au înregistrat scăderi semnificative în ultimele trei luni, pierzând peste 20% de la maximul din ianuarie. Miercuri, acţiunile Broker au scăzut cu 2,6%, la 0,1149 lei, iar capitalizarea companiei este de 40 mil. lei (8,88 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 03.04.2014