UE finanţează cu 300 de milioane de euro turismul românesc în următorii şase ani

Autor: Mirabela Tiron 04.04.2014
Uniunea Europeană va finanţa turismul românesc cu 316 milioane euro în următorii şapte ani, un turism în mare suferinţă având în vedere că nu înseamnă în ansamblul econo­mi­ei decât 1,5% din PIB.
 
Ar urma să fie eligibile pentru finanţare pro­iecte de dezvoltare a in­frastructurii de agre­ment, a staţiunilor balneo şi de restaurare a clă­di­rilor de patrimoniu, se arată în docu­mentul con­sultativ al Pro­gra­mu­lui Operaţional Regio­nal (POR) 2014-2020, în care sectorul turistic apa­re la axa prioritară 5, cu precizarea că va be­neficia de finanţări euro­pene de 316 mil. euro.
 
Cât de mult vor ajuta aceşti bani turismul, având în vedere că lăudata frumuseţe a României a contribuit în 2012, în mod direct, cu doar  1,5% din PIB-ul ţării şi cu doar 2,3% în numărul total de angajaţi (193.000 locuri de muncă)? Cu mult, cred responsabilii Minis­teru­lui Dezvoltării, care argumentează: inves­tiţiile în dezvoltarea turismului sunt impor­tante pentru că pot contribui la creşterea atrac­tivităţii destinaţiilor turistice şi atrage astfel mai mulţi vizitatori, ceea ce înseamnă venituri mai mari în bugetul statului şi mai multe locuri de muncă.