Citigroup, Societe Generale, UniCredit şi ING vor pregăti pentru stat o emisiune de obligaţiuni în euro

Autor: Monica Juganaru 04.04.2014

"Este o fereastră de oportunitate pe pieţele internaţionale de capital, de care România ar putea profita", au spus sursele citate.

Cea mai recentă licitaţie pe pieţele externe a fost în luna ianuarie, când Ministerul Finanţelor au atras 2 miliarde dolari prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor.

În luna octombrie, România a împrumutat 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligaţiuni denominate în euro cu scadenţa la şapte ani, la un randament de 4,15% pe an.

Ministerul Finanţelor estimează pentru acest an atragerea de finanţare de circa 2 miliarde euro de pe pieţele internaţionale, prin programul Medium Term Notes (MTN).

Guvernul a anunţat în luna noiembrie că plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pieţele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, şi extins astfel încât să acopere următorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat în 2010 pentru o perioadă de trei ani.

Iniţial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat în iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finanţare pentru 2013.

Finanţele au planificat pentru luna aprilie emisiuni pe piaţa internă în valoare de 4,33 miliarde lei, cu 23,8% mai reduse decât suma titlurilor care ajung la scadenţă, respectiv 5,68 miliarde lei.

De la începutul anului, Trezoreria a atras 11,214 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă 2 miliarde dolari, sumă atrasă de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.