După propunerile de dividende investitorii au început să se uite la bugete

Autor: Adrian Cojocar 07.04.2014

]Bursa a cunoscut aprecieri uşoare săptămâna trecută, în contextul unei lichidităţi mai slabe, după ce ştirile cu privire la propunerile de dividende s-au terminat, iar interesul investitorilor s-a mutat acum spre bugetele din acest an ale companiilor, care pot să ofere indicii cu privire la evoluţia vânzărilor şi profiturilor în 2014.

Principalul indice al bursei, BET, care urmă­reşte cele mai lichide 10 titluri de pe piaţă, s-a apreciat săptămâna trecută cu 1,9%, în timp ce indicele BET-FI, re­prezentat de SIF-uri şi Fondul Proprietatea, a continuat să scadă, pierzând 0,6%. Pe plan extern, indicele german DAX şi cel francez CAC-40 s-au apreciat cu 1,1% şi respectiv 1,2% în acelaşi interval.

În centrul atenţiei s-au aflat în ultimele zile titlurile firmei de foraj Dafora Mediaş (DAFR) şi ale construc­torului de conducte de gaze Condmag Braşov (COMI), ambele deţinute de Gheorghe Călburean, care au câştigat săptămâna trecută 27% şi respectiv 21%. Evoluţiile au venit pe rulaje de 700.000 de lei şi respectiv 622.000 de lei.

Investitorii au fost atraşi de prognozele optimiste ale conducerii grupului Dafora, care şi-a bugetat pe 2014 un profit de 26,9 mil. lei (6 mil. euro), după pierderi consolidate de 155,7 mil. lei anul trecut şi afaceri mai mari cu 34%.

De asemenea, titlurile producă­to­ru­lui de profile din PVC, Teraplast Bistriţa (TRP), au urcat vineri cu 4,4% după ce compania şi-a publicat bugetul care indică un profit mai mare cu 48% pentru acest an şi vânzări în creştere cu 15,8%.

Investitorii instituţionali au preferat în schimb titlurile lichide, precum BRD, Petrom şi Banca Transivania, care au marcat creşteri importante săptămâna trecută, tranzacţiile deru­lân­du-se în principal pe piaţa de negociere (deal - n.red.).

WikiZF: Profilul companiei  Petrom

Acţiunile BRD şi Banca Transilvania au urcat cu 3,8% şi respectiv 4,6% în ultima săptămână, în timp ce titlurile OMV Petrom (SNP) s-au apreciat cu 2,6% în acelaşi interval. Ambele bănci mizează în acest an pe profituri mai bune decât în 2013.

WikiZF: Profilul companiei BRD

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Acţiunile Erste Bank (EBS) au sărit de asemenea cu 9% în ultima săptă­mâ­nă după ce s-au corectat puternic an­te­rior, iar tranzacţiile au cumulat 2 mil. lei.

De cealaltă parte, titlurile Fondului Proprietatea au pierdut 1,5% din valoare în urma unor rapoarte ale analiştilor care văd un potenţial mai mic de creştere pentru aceste titluri în viitor.

Acţiunile FP au asigurat 30% din rulajul pieţei de săptămâna trecută, care s-a cifrat la 166 mil. lei.

Titlurile Alumil Rom Industry (ALU) au încheiat săptămâna trecută cu un avans de 18%, însă aprecierile s-au temperat în ultimele zile. Vineri acestea s-au corectat uşor, cu 0,1%.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.04.2014