Românii cărora le-au „dispărut” câţiva ani din viaţă. Ce puteţi face dacă firma nu v-a plătit contribuţiile sociale

Autor: Pro TV 07.04.2014

Multi romani se trezesc cu surprize neplacute atunci cand isi fac dosarul de pensionare. Ei descopera ca le lipsesc ani intregi de vechime, pentru ca patronii nu le-au platit contributiile sociale la fondul de pensii.



Alti angajati merg la spital si afla ca, din acelasi motiv, nu sunt asigurati si trebuie sa-si plateasca tratamentul. Sfatul avocatilor: daca patronii va opresc banii, dar nu ii platesc, puteti face o plangere penala.

Sandu Canela s-a imbolnavit grav si medicii i-au scos unul dintre plamani, dupa care i-au spus ca trebuie sa se pensioneze medical. Omul nu si-a facut griji, pentru ca a lucrat mereu legal, cu carte de munca. Din pacate, socoteala de la casa de pensii a fost alta.

Desi in cartea de munca are vechime neintrerupta din 2004 pana in 2009, in punctajul calculat de Casa de Pensii lipsesc 2 din cei 5 ani. Sandu nu este este singurul in aceasta situatie. Deseori se intampla acelasi lucru cu contributiile la fondul de sanatate, desi pe fluturasele de salarii sumele apar ca fiind retinute.

Liviu Voinea, Ministru pentru Buget: "E o chestiune de natura penala sa retii si sa nu dai la buget. Aici, organele de control trebuie sa-si faca datoria."
 

Citiţi mai multe pe stirileprotv.ro