Previziuni în sectorul construcţiilor: Sub semnul anului electoral

Autor: Andreea Neferu 09.04.2014

Piaţa construcţiilor va stagna în cel mai bun caz anul acesta, după ce în perioada 2009-2013 a adunat scăderi consi­derabile, de 40%. Dacă în 2008 valoarea pieţei locale a construc­ţiilor era de 15,3 miliarde de euro, în 2013 aceasta a ajuns la 9,6 miliarde de euro.

„Deşi anul acesta sunt două runde de alegeri şi, de regulă, în anii electorali există o creştere conjuncturală a pieţei, prin investiţiile care vizează culegerea de voturi, premisele începutului de an ne fac să estimăm că în cel mai bun caz în 2014 se va obţine valoarea din anii pre­ce­denţi“, spune Laurenţiu Plo­sceanu, pre­şe­dintele Asociaţiei Române a Antre­prenorilor de Construcţii (ARACO).

Printre principalele provocări iden­tificate de Plosceanu pe piaţa con­strucţiilor anul acesta se numără nivelul ridicat al plăţilor întârziate către socie­tăţile de construcţii, care se ridică la circa 800 de milioane de euro, dar şi întârzierea în ceea ce priveşte fina­lizarea proce­durilor de achiziţii publice pentru diverse proiecte de infrastruc­tură, editiliare, de mediu etc.