Scenariile privind viitorul Ucrainei, de la sabotarea economiei şi fărâmiţarea ţării la invazie rusească

Autor: Ioana Tudor 10.04.2014

Rusia se joacă din nou cu nervii Ucrainei şi ai Occidentului într-un scenariu similar celui care a precedat anexarea Crimeei, iar unii comentatori spun că Moscova vrea mai degrabă federalizarea Ucrainei înainte de alegerile prezidenţiale din mai pentru a-şi întări influenţa în fosta republică sovietică decât invadarea acesteia. Dar în contextul în care se fac tot mai auzite acuzaţii că agitatorii pro-ruşi din oraşele estice Doneţk, Harkov şi Lugansk sunt plătiţi pentru a acţiona, iar aproximativ 40.000 de soldaţi ruşi sunt concentraţi la graniţa de est a Ucrainei, Statele Unite şi Uniunea Europeană se pregătesc să sancţioneze băncile şi producătorii ruşi de energie în eventualitatea unei invazii. Unii analişti se tem că Rusia ar putea invada Ucraina până la sfârşitul acestei săptămâni.

Ambasadorul Statelor Unite la OSCE Daniel Baer a avertizat că trupe de elită din armata rusă plasate la graniţa cu Ucraina sunt pregătite pentru operaţiuni ofensive rapide în Ucraina, scrie EUobserver.

„Rusia se pregăteşte să ocupe estul şi sudul Ucrainei, luând ţării ieşirea la mare şi punând mâna pe fabricile de armament cheie ale Ucrainei”, a avertizat un diplomat al unei ţări membre UE.

După anexarea Crimeei, Rusia îşi foloseşte armele economice şi politice pentru a-şi creşte influenţa în Ucraina înainte de alegerile prezidenţiale programate pentru 25 mai. Gazprom, monopolul exporturilor de gaze ruseşti, aproape a dublat preţurile combustibilului vândut Ucrainei. De asemenea, Moscova alimentează temerile unei noi invazii în fosta republică sovietică, scrie jurnalistul Steve LeVine într-un articol pentru publicaţia online Quartz.

LeVine consideră însă că strategia preşedintelui rus Vladimir Putin privind Ucraina nu include neapărat invadarea ţării, aşa cum se teme Occidentul, ci afirmarea dominaţiei Moscovei. Putin vrea ca Ucraina să fie fărâmiţată înainte de elegerile prezidenţiale în mai multe structuri federale cu propriile lor politici externe şi subordonate Rusiei.

 

Foştii asociaţi ai lui Ianukovici sabotează Ucraina

Protestele recente din Doneţk, Harkov şi Lugansk, principalele centre industriale din estul Ucrainei, au fost precedate de vizitele clandestine ale unor foşti consilieri ai preşedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici în mai multe oraşe ucrainene din apropierea graniţei cu Rusia, potrivit The Daily Beast, care citează foşti parteneri de afaceri ai consilierilor prezidenţiali. 

Foştii apropiaţi ai lui Ianukovici, printre care şi Andrei Kliuiev, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare pentru corupţie, au discutat cu liderii etnicilor ruşi din oraşele vizitate şi au oferit bani muncitorilor disponibilizaţi în schimbul participării la manifestaţiile pro-ruse din estul ţării.

Protestele din Doneţk, Harkov şi Lugansk par bine coordonate. Demonstranţii, al căror număr nu depăşeşte 2.000 în fiecare dintre cele trei oraşe, ştiau bine ce au de făcut, notează publicaţia.

Andei Kliuiev şi fratele acestuia Sergiy au făcut parte din cercul de apropiaţi ai lui Ianukovici şi au fost printre primii 50 cei mai bogaţi ucraineni. Înainate de a fugi în exil în Rusia, Andei Kliuiev a fost văzut în oraşul Balaclava din Crimeea în prezenţa lui Ianukovici în februarie. În martie Kliuiev şi-a vizitat mama în Doneţk şi apoi a fost văzut în oraşul Artemivsk, unde deţine o fabrică în asociere cu fiul cel mare al lui Ianukovici, Oleksandr.

„Kliuiev le-a spus muncitorilor că vor primi bani dacă contribuie la agitaţii”, a spus un om de afacri din Doneţk şi fost asociat al lui Kliuiev.

 

Oligarhii ucraineni rămân fideli Kievului deoarece se tem că, prin alăturarea de Rusia, ar putea fi înghiţiţi de cei ruşi

Cheia unui deznodământ fericit în Ucraina s-ar putea afla în mâinile miliardarilor ţării, precum Rinat Akhmetov, explică jurnalistul rus Leonid Bershidsky, într-un articol publicat de Bloomberg View.

Akhmetov le-a promis manifestanţilor pro-ruşi din Doneţk că forţele de ordine nu vor interveni dur pentru a prelua controlul clădirilor asediate şi i-a invitat la negocieri pe liderii activiştilor pro-ruşi. Totodată el le-a spus manifestanţilor că îi pare rău pentru ei, dar „Donbas este Ucraina”. Donbas este regiunea din est din care fac parte Doneţk şi Lugansk.

Oligarhii ucraineni rămân fideli Kievului deoarece se tem că, prin alipirea teritoriilor ucrainene la Rusia, ar putea fi sufocaţi de afacerile miliardarilor ruşi, mult mai puternici, şi de aceea fac eforturi pentru a detensiona situaţia din estul ţării, scrie Mark Almond, professor de istorie modernă la Oriel College Oxford, într-un articol publicat de The Telegraph.

Agenda lui Akhmetov, care este membru al Partidului Regiunilor, formaţiune condusă până de curând de Ianukovici, diferă însă de cea a guvernului de la Kiev. El susţine modificarea constituţiei Ucrainei astfel încât guvernatorii regiunilor să fie aleşi şi nu numiţi şi vrea mai multă autonomie pentru provincia Doneţk, idee pe care autorităţile de la Kiev nu o sprijină, spune Bershidsky.

 „Federalizarea este un cuvânt pe care Kievul nu vrea să îl audă, pentru că aceasta ar permite Moscovei să menţină instabilă situaţia din Ucraina prin intermediul elitelor locale corupte. Însă concesiile făcute în privinţa unor oameni precum Akhmetov ar putea fi singura soluţie pentru a evita o situaţie mult mai gravă precum un război civil. Putin nu vrea să trimită trupe în Ucraina, astfel că Moscova va negocia şi va accepta orice concesie care îi va da posibilitatea să-şi păstreze influenţa în estul ţării... Stă în puterea Kievului să construiască relaţii amiabile cu estul pentru a putea eroda treptat puterea Moscovei”, concluzionează Bershidsky.

 

SUA şi UE se pregătesc pentru a treia rundă de sancţiuni împotriva Rusiei

Statele Unite şi Uniunea Europeană vor sancţiona băncile ruseşti precum şi companiile din sectorul energeric şi minier dacă Rusia învadează cu trupe Ucraina.

 „Ceea ce am văzut în ultimele 48 de ore din partea agenţilor şi agitatorilor ruşi care acţionează în estul Ucrainei ne sugerează că aceştia au fost trimişi acolo pentru a crea haos”, a afirmat secretarul american de stat John Kerry, citat de EUobserver.

Sancţiunile din sectorul petrolului şi al gazelor naturale ar putea avea drept ţintă transferurile tehnologice şi investiţiile în explorare şi infrastructură. UE va lărgi şi lista oficialilor ruşi sancţionaţi.