UN START-UP PE ZI: Cu 10.000 de euro de la stat s-a transformat din angajat în proprietar de spălătorie auto

Autor: Corina Mirea 12.04.2014

Dan Aciu, un tânăr de 27 de ani din Satu Mare, a decis în urmă cu un an să renunţe la statutul de angajat pentru a-şi deschide un business. El a aplicat pentru programul de sprijin al tinerilor cu vârste de până în 35 de ani şi a luat de la stat o finanţare de 10.000 de euro (jumătate din investiţia necesară) pentru a înfiinţa propria spălătorie auto.

„Am lucrat înainte tot într-o spălătorie auto şi, văzând informaţii despre programul pentru înfiinţarea SRL-D-urilor în ziar am decis să deschid o spălătorie a mea, mai ales că am moştenit de la părinţi o casă cu teren unde pot efectiv să îmi desfăşor activitatea. Dacă nu aş fi beneficiat de moştenire şi nu ar fi existat un astfel de program cred că nu aveam şanse să devin antreprenor, pentru că o casă cu teren cum este cea în care locuiesc şi se află spălătoria m-ar fi costat cam 100.000 de euro“, spune Dan Aciu.

În prezent, el are şase angajaţi pe compania Dan Aciu SRL-D, iar spălătoria are patru boxe (spaţii) în care pot fi spălate autoturismele. Cei mai mulţi dintre clienţi sunt bărbaţi, care îşi aduc maşinile pentru o spălare exterioară (care costă 10 lei). Antreprenorul precizează că jumătate din banii necesari investiţiei în spălătorie, adică cei 10.000 de euro primiţi de la stat, au fost cheltuiţi pe aparatură.

„Nu am recuperat investiţia şi nici nu sper că o voi recupera prea curând pentru că profitul la un astfel de business este prea mic pentru a genera recuperarea investiţiei într-un an. Şi nici nu vreau să mă extind, cred că suntem într-o formulă optimă acum. Dacă aş face mai mult poate că aş ieşi în pierdere.“

Deşi sunt zile în care în spălătorie nu intră niciun client, în perioadele mai reci, spre exemplu, Dan Aciu spune că sunt zile în care angajaţii săi spală şi 20-30 de maşini. Capacitatea maximă a spălătoriei este însă de 50 de maşini pe zi.  „Deşi plata prin program s-a făcut mai greu, a avut o întârziere de o lună, aş recomanda tuturor tinerilor care vor să înceapă o afacere să apeleze la programul acesta.“

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.04.2014