BRCI, banca lui Umbrărescu, pierde vicepreşedintele pe trezorerie după două luni de la lansare

Autor: Razvan Voican 10.04.2014

Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI), cea mai tânără instituţie de credit de pe piaţă, lansată sub acest nume în fe­brua­rie, înre­gistrează deja schimbări atât în echipa executivă, cât şi la nivelul consiliului de supraveghere.

Dorin Badea, fostul director al tre­zoreriei UniCre­dit Ţiriac Bank, a părăsit brusc funcţia de vice­preşedinte pe tre­zo­re­rie, pieţe de capital şi private banking după ce făcuse parte din echipa con­stituită anul tre­cut de Marinel Burduja, actual pre­şedinte executiv al BRCI, pentru lansarea noii bănci.

În acelaşi timp, Valentina Şiclovan, CFO al Băncii de Dezvoltare a Mării Negre, a hotărât să se retragă din consiliul de supraveghere al BRCI condus de Roxana Moldovan. În locul său ar urma să fie numită Anca Ciontea, care a lucrat în Raiffeisen la începutul anilor 2000, apoi pentru Banca Transilvania şi Credit Europe, în prezent fiind director de calitate la Luxten.

BRCI, controlată de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu, este succesoarea fostei ATE Bank, care a fost împărţită anul trecut între Piraeus Bank România şi noua instituţie de credit cu capital majoritar privat românesc.

WikiZF: Profilul companiei UniCre­dit Ţiriac Bank

WikiZF: Profilul companiei Raiffeisen

Banca şi-a lansat recent pe internet site-ul de pre­zentare foarte bogat în sloganuri, dar fă­ră a include deocamdată noul pachet de pro­duse şi servicii. Pe zona corporate BRCI se adre­sează com­paniilor româneşti cu o cifră de afaceri anua­lă de peste 3 mil. euro şi com­pa­niilor multi­na­ţionale din domeniile: agri­cul­tură, construcţii, transport, logistică, ener­gie, industrie grea, farma şi servicii medicale. Are nouă unităţi în Bucureşti, Bacău, Brăila, Cluj-Napoca, Con­stan­ţa, Galaţi, Oradea, Ploieşti, Timişoara.

După plecarea lui Dorin Badea, în echi­pa de conducere rămân Marinel Burduja, CEO, şi trei vicepreşedinţi (directori gene­rali adjuncţi) - Gabriel Arsene, Andrei Popovici şi - cooptat mai recent - Doru Petruţi. Badea, Arsene şi Popovici sunt parte­neri la Atrium Capital, firma în care s-au reunit pentru a pregăti BRCI.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei Piraeus Bank România

„Activitatea mea în legătură cu proiec­tul BRCI s-a încheiat, am terminat con­trac­tul cu banca la data de 31 martie cu acordul păr­ţilor. Tranzacţia de preluare a ATE Bank coordonată de compania Atrium Ca­pital unde sunt partener a avut un grad ridi­cat de complexitate, implicând activităţi de con­sultanţă în fuziuni şi achiziţii, elaborarea stra­tegiei de afaceri ce a stat inclusiv la baza apro­bării de către autorităţi şi închiderea cum­părării în condiţiile agreate contractual. În continuare doresc să îmi folosesc expe­rien­ţa acumulată pentru a dezvolta noi pro­iec­te în pieţele financiare“, afirmă Dorin Badea.

El părăsise în toamna anului trecut po­zi­ţia de director al trezoreriei UniCredit Ţiriac Bank - una dintre cele mai puternice din sistemul bancar.

Surse de pe piaţă afirmă că una dintre po­zi­ţiile pe care le vizează este cea de direc­tor al tre­zo­reriei băncii de stat EximBank. Până ieri seară nu fusese semnat încă niciun con­tract. Funcţia de la EximBank este liberă după ce Nicolae Albu, de­semnat în toamna lui 2013 să o ocupe, a aban­donat brusc pro­cesul de autorizare la BNR şi a fost trecut pe o poziţie de consilier al preşe­din­te­lui Traian Halalai. Alte opţiuni ar fi în zona de asset ma­nage­ment/private equity, dar şi în cea an­tre­pre­norială, cu care cocheta de mai mult timp.

Dorin Badea, CFA, devenise şeful tre­zo­reriei UniCredit în noiembrie 2008 după scan­dalul atacului speculativ împotriva leu­lui care îl costase capul pe predecesorul său Bog­dan Mihoc. După plecarea sa din bancă funcţia de director al trezoreriei UniCredit a fost preluată de Alexandra Dobrică.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.04.2014