Cel mai scump vas de porţelan vândut la licitaţie: 36 de milioane de dolari pentru o ceaşcă de ceai

Autor: Luciana Georgescu 11.04.2014

Un bol din vremea dinastiei Ming, cunoscut şi sub numele de “ceaşca pui” s-a vândut pentru suma de 281,2 milioane de dolari Hong Kong (36,3 milioane de dolari) în cadrul unei licitaţii organizate de compania Sotheby, stabilind un nou record pentru cel mai scump vas de porţelan din China vândut vreodată la licitaţie, scrie Wall Street Journal.

Cumpărătorul este proprietarul celui mai mare muzeu privat din China, Liu Yiqian.

“De sunteţi toţi atât de interesaţi de preţ? L-am cumpărat pentru că mi-a plăcut”, a declarat Yiqian într-un interviu pentru Wall Street Journal. În plus, Yiqian a spus că preţul plătit i se pare rezonabil.

Vasul de porţelan care a fost confecţionat pe vremea Împăratului Chenghua, în secolul al 15-lea a depăşit recordul anterior de 252,7 milioane de dolari Hong Kong (32,5 milioane de dolari) plătiţi în 2010 pentru o vază în cadrul unei licitaţii de acelaşi fel.

Vasele cu picturi ce înfăţişează pui sunt extreme de apreciate printre cetăţenii înstăriţi ai Chinei. Anumite fragmente din literatura clasică subliniază importanţa acestor vase, pentru care aristocraţii sau marii împăraţi ar fi fost dispuşi să plătească averi pentru a intra în posesia lor.

Bolul de dimensiuni mici, care şi-a primit porecla datorită picturilor decorative, este unul dintre cele 19 exemplare din lume. Toate în afară de 4 fac parte din colecţiile muzeelor.  

Acelaşi vas care a fost achiziţionat de Yiqian a mai stabilit un record în 1999. Tot în cadrul unei licitaţii organizate de Sotheby în Hong Kong, bolul s-a vândut pentru suma de 29 milioane de dolari Hong Kong (3,74 milioane de dolari), cel mai scump vas de porţelan din China de la vremea aceea.

Peste 250 de persoane au venit să vadă care va fi preţul final al acestei piese de artă. Licitaţia a durat 7 minute, iar lupta finală s-a dat între posesorul actual al vasului, care licita la telefon, prin intermediul directorului executiv al Sotheby Asia şi Giuseppe Eskenazi, un dealer din Londra.

Iniţial, vasul a făcut parte din colecţia Meiyintang, deţinută de familia Zuellig din Elveţia. Membrii familiei au început să îşi vândă diverse obiecte ale colecţiei pe parcursul ultimilor ani.

Yiqian a declarat că plănuieşte să expună cea mai nouă achiziţie în muzeul personal.