Attila Peli, JLL: Nu am fi căzut atât de mult în criză dacă băncile nu ofereau credite doar pe un teren frumos

Autor: Cătălina Butan 11.04.2014
Attila Peli, Head of Development and Land Department în cadrul firmei de consultanţă imobiliară JLL România, este de părere că finanţarea de către bănci a dezvoltatorilor imobiliari pe baza doar a unui proiect atent structurat şi a unui teren „frumos“ reprezintă unul dintre principalele motive care au determinat amploarea crizei locale.
 
„Ideea de a da finanţări pe nimic, doar pe un teren, ca în anii trecuţi, e falimentară în general pentru economie. Dacă nu se mergea pe ideea asta, nu aveam o cădere atât de mare. Criza a fost legată strict de faptul că s-au dat bani în mod iresponsabil“, a spus Peli în cadrul emisiunii ZF Live. 
 
Consultantul este de părere că băncile nu ar trebui să ofere finanţare dezvoltatorilor fără o garanţie că proiectele lor vor genera venituri, care se traduce de regulă printr-un contract de preînchiriere a spaţiului construit. „Eu, ca şi bancă, nu aş da bani pe un teren frumos şi pe un proiect care arată bine. Băncile trebuie să se asigure că pun banii într-un loc de unde şi-i vor recupera mai târziu“, a mai spus Peli.