Guvernul anunţă că scoate Electrica pe bursă în iunie, la Bucureşti şi la Londra

Autor: Roxana Pricop 11.04.2014

Electrica, o companie cu venituri anuale consolidate de peste 5,5 miliarde de lei (1,25 mld. euro), care alimentează cu ener­gie Transilvania şi nordul Munte­niei, furnizând curent la peste 3,5 milioane de consumatori, va fi privatizată anul acesta prin vânzarea pe bursă a 51% din acţiuni.

Listarea la bursă ar putea aduce în conturile companiei în jur de 400-600 mil. euro şi ar putea depăşi ca valoare oferta Romgaz, conform unor estimări din piaţă. O evaluare mai exactă a holdingului va putea fi realizată după publicarea situaţiilor financiare pe 2013 şi pe primul trimestru din 2014.

Deocamdată procesul de divizare a companiei, respectiv scoaterea din bilanţ a participaţiilor minoritare pe care aceasta le deţine la companiile de distribuţie de energie privatizate în trecut, nu a fost finalizat, iar investitorii aşteaptă să vadă structura exactă a companiei şi ultimul bilanţ. De asemenea, nu este clar în ce va investi compania banii obţinuţi, iar investitorii vor dori să le fie prezentat un plan de afaceri solid pentru a veni cu bani în ofertă.