Investitorii au urcat acţiunile companiilor cu dividende mari

Autor: Monica Juganaru 11.04.2014

Bursa a urcat cu 0,6% în şedinţa de joi pe un rulaj uşor mai mare decât în ziua precedentă, investitorii orien­tându-se mai cu seamă spre acţiunile com­pa­niilor care au propus pentru acest an distribuirea unor dividende impor­tante, precum Transelectrica Bucureşti şi Alumil Rom Industry, care s-au apreciat cu 3,2% şi respectiv 15%.

Cele două acţiuni au atins ieri noi maxime anuale după ce au propus distribuirea unor divi­dende record, de 163 de milioane de lei la Transelectrica şi 30 de milioane de lei în cazul Alumil.

Piaţa a fost pe verde încă din primele minute, iar volumele de tranzac­ţio­nare au fost uşor mai mari decât cele din şedinţa precedentă.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

La finalul şedinţei, pe piaţa principală rulaje de peste 1 milion de lei au înregistrat acţiunile emise de doar 7 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 21,2 milioane lei (4,75 mi­lioa­ne euro), cu o treime mai mult faţă de rulajul şedinţei anterioare, de 15,6 mi­lioane lei (3,5 milioane euro).

Aproape 60% din lichiditate a pro­venit din tranzacţiile cu acţiunile Fon­dul Pro­prietatea (3,08 mil. lei), Rom­gaz (2,64 mil. lei), OMV Petrom (2,24 mil. lei), Trans­elec­trica (2,23 mil. lei) şi Trans­gaz (2,18 mil. lei). Rulajul total a fost susţinut şi de tran­zacţii deal cu acţiunile Banca Tran­sil­vania (1,81 mil. lei) şi BRD (1,66 mil. lei).

La finalul sesiunii, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,19%. În acelaşi timp, indicele BET-FI a scăzut cu 0,24%. Indicele include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile FP, iar acţiunile SIF Mun­tenia au fost singurele care au crescut.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei Transgaz

Titlurile Alumil au urcat cu aproape 15%, limi­ta maximă de variaţie ad­misă pentru majoritatea acţiunilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de 1,612 lei. În ultimele cinci sesiuni aceste titluri au înregistrat variaţii uşoare, stabilizându-se după ce anterior au urcat în doar patru şedinţe cu peste 60%, ca urmare a propunerii unor dividende consistente.

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

WikiZF: Profilul companiei BRD

Suma totală pe care compania, controlată de investitori greci, vrea să o dis­tribuie este de 20 milioane lei (4,4 mi­lioane euro) şi este asigurată din profiturile din anii anteriori.