Încrucişarea SIF-urilor creează un conglomerat de 1,2 miliarde de euro

Autor: Andrei Chirileasa 14.04.2014

SIF-urile nu au pierdut nicio clipă după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) le-a ridicat interdicţia de a se cumpăra între ele şi în doar două luni de la decizia ASF au investit deja câteva zeci de milioane de euro pentru a dobândi participaţii una la alta.

După ce SIF Banat-Crişana (SIF1) a raportat, în luna februarie, prima achiziţie a unui pachet de 5% din SIF Muntenia (SIF4), vineri, o serie de raportări de pe bursă au scos la iveală noi achiziţii încrucişate ale SIF-urilor, care creionează deja o structură de control care are în centru active totale de 5,4 mld. lei (1,2 mld. euro). Astfel, SIF Muntenia a fost raportată cu o deţinere de 5% la SIF Moldova (SIF2). SIF Moldova, la rândul ei, deţine câte 5% din SIF Muntenia şi SIF Oltenia (SIF5).

SIF Banat-Crişana, controlată de Dragoş Bîlteanu, şi SIF Moldova, unde printre cei mai mari acţionari sunt Banca Tran­silvania şi, mai nou, austriecii de la Raiffeisen, au fost primele care s-au mişcat pentru a dobândi participaţii la celelalte SIF-uri, care le oferă un cuvânt greu în luarea deciziilor. SIF Transil­vania (SIF3) este singura care nu a intrat până acum în acest joc.