Un start-up pe zi: Un cuplu de arhitecţi a deschis o şcoală germană în centrul Capitalei

Autor: Corina Mirea 19.04.2014

Carmina Ciuche împreună cu soţul ei, o familie de arhitecţi din Bucureşti,  au decis în urmă cu doi ani să ia în „propriile mâini“ educaţia celor doi copii şi să înfi­in­ţeze o şcoală cu predare în limba ger­ma­nă, ca răspuns la sistemul de învă­ţă­mânt de stat actual „mult prea teo­retizat şi individualist“.

Şcoala primară Zep­­pelin Schule, deschi­să într-o clădire veche din cen­trul Capi­talei, este acreditată de Mi­nisterul Educaţiei de la finalul anului 2012 şi este susţinută de Fun­daţia Unum (în care cuplul de ar­hi­tecţi este acţionar).

„Ideea de a înfi­in­ţa această şcoală a ple­cat de la nevoia noas­tră de a o înscrie pe fiica noas­tră la o şcoa­lă. Voiam să urmeze tot una cu predare în lim­ba ger­ma­nă, însă ne-am dat seama că noi avem o cu totul altă orientare vizavi de ceea ce înseamnă edu­caţia copiilor. Sis­te­mul actual de învăţământ este bazat încă pe dialog şi monolog şi nu pe lucrul în echipă şi dezvoltarea copiilor pe acele zone care le trezesc interesul. Noi asta vrem să facem aici, să încu­ra­jăm creativitatea lor şi talentul lor, in­di­ferent că este la arte, la matematică sau literatură“, spune Carmina Ciuche. Ea nu a precizat ce investiţie a fost nece­sa­ră pentru înfiinţarea şcolii şi spu­ne că în prezent aceasta este susţi­nută de fundaţia al cărei preşedinte este şi de taxele de şcolarizare.

Pe lângă ciclul de învăţământ primar, la care sunt înscrişi şapte copii, Zeppelin Schule are şi clasă de gră­di­niţă (care va fi autorizată în toamnă), dar şi pro­gram de after school, unde sunt în­scrişi 12 copii. De altfel, şcoala nu poate avea mai mult de 20 de copii într-o singură clasă, care sunt suprave­gheaţi de două cadre didactice, unul vor­bitor nativ de limba germană, iar al doi­lea este român vor­bi­tor de lim­ba ger­mană. În prezent, şcoala are trei cadre di­dac­tice care vor­besc lim­ba ger­ma­­nă na­tiv (ve­niţi din Ger­­mania într-un schimb de expe­rienţă pen­tru a face prac­­tică). Pe lângă aceş­tia, la Zep­pelin Schule mai lucrea­ză un în­vă­ţă­tor, un educator pen­­tru gră­di­niţă, un ca­­dru di­dac­tic pentru after school şi per­so­nal au­xiliar (doctor, în­­gri­jitor, contabil, con­­sul­tant educa­ţional etc.).