Indienii care au cumpărat Terapia: Vedem un potenţial extraordinar de creştere în România

Autor: Ioana David 15.04.2014

Sun Pharmaceutical, compania indiană care a preluat Ranbaxy, proprietarul fabricii Terapia, cel mai mare producător local de medicamente, vede un potenţial „extraordinar“ de creştere în România în perioada următoare, când afacerea de la Cluj va deveni o subsidiară în cadrul grupului.

Săptămână trecută, Sun Pharma­ceu­tical, grup indian deţinut de miliardarul Dilip Shanghvi, a anunţat că preia Ranbaxy într-o tranzacţie estimată la peste 3 mld. dolari, ceea ce schimbă topul celor mari jucători de pe piaţa din India, prima poziţie fiind ocupată acum de către entitatea rezultată în urma fuziunii.

„Vedem un potenţial extraor­di­nar de creştere în special în restul lumii (zonele unde cele două grupuri sunt prezente, dar care exclud India şi SUA), inclusiv în România. (…) Suntem capabili să redresăm active cu probleme (…)“, a răspuns pe email Frederick Castro, purtătorul de cuvânt al Sun  Pharmaceutical, la întrebările ZF.

Cu afaceri de aproape 120 mil. euro anul trecut, Terapia este cel mai mare producător local de medicamente, iar în cadrul noii entităţi indiene va juca o poziţie cheie. Fabrica de la Cluj este cea mai mare din Europa din cadrul Ranbaxy (unde mai are doar o unitate de producţie, în Irlanda, achiziţionată la mijlocul anilor ’90, însă mult mai redusă ca dimensiuni comparativ cu cea din Cluj). De cealaltă parte, Sun Pharma are o singură facilitate în Europa, în Ungaria, unde produce ingredinte active, Terapia fiind unul dintre clienţi.

Pentru a vinde în Europa, companiile indiene au nevoie de facilităţi locale, de aceea orice nouă fabrică este extrem de importantă.