Petrom are un profit de 5,5 ori mai mare, dar minus 9.300 angajaţi

Autor: Roxana Petrescu 15.04.2014

Petrom, cea mai mare companie din România, a ajuns la finalul celor cinci ani de criză, 2009-2013, la un profit istoric de peste un miliard de euro, de 5,5 ori mai mare decât în 2009, cel mai dificil an pentru economia locală după căderea Lehman Brothers, şi la o marjă netă de câştig mai mare decât cea a unor giganţi petrolieri precum ExxonMobil sau Shell. Pe baza rapoartelor anuale ale companiei, ZF a făcut o radiografie a ceea ce au adus cei cinci ani de criză în contabilitatea celei mai mari companii româneşti.

Creşterea cotaţiilor internaţionale, care au dublat preţul carburanţilor în plină criză, şi tăierile de costuri aplicate de companie au adus în conturile Petrom un profit de un miliard de euro anul trecut şi afaceri de aproape 5,5 miliarde de euro, cu 44% mai mari decât în 2009. Intrarea pe seg­mente noi, aşa cum este producţia de energie, dar şi libera-lizarea preţurilor la gaze au contribuit la evoluţia pozitivă a celor doi indicatori financiari.

WikiZF: Profilul companiei Petrom

Pe de altă parte, în perioada 2009-2013 peste 9.300 de oameni au părăsit grupul Petrom, iar cota de piaţă a com­paniei în România a pierdut 8 puncte procentuale, una dintre explicaţii fiind şi criza gazelor din 2009 care a dus la un consum mai mare de păcură în acel an.

Citiţi pe ZF Corporate:

- evoluţia cotei de piaţă a companiei, cauze, date statistice

- cantitatea de ţiţei procesat, schimbări în ultimii 4 ani; producţia de petrol şi gaze, ponderea in consumul naţional

- evoluţia preţului benzinei; modificarea numărului de angajaţi

- alte date despre principalii indicatori economici ai companiei