Brokerii se aşteaptă la o reorientare a investitorilor spre titlurile financiare

Autor: Stefan Musgociu 16.04.2014

Bursa de la Bucureşti a urcat cu 1,2% într-o piaţă cu rulaj în revenire pentru o parte dintre acţiunile lichide şi au vizat cu prioritate acţiunile care au înregistrat corecţii mai importante în ultima perioadă.

„O calmare a situaţiei din Ucraina, supra­pusă pe un calen­dar de raportări favora­bile pe bursele impor­tan­te, ar putea lăsa aştep­tată corecţia previ­zionată de mulţi analişti. Este posibil ca în pe­rioada următoare să vedem o reorientare a investitorilor de pe sectorul energetic pe cel financiar, având în ve­dere că creşterile impor­tante ale acţiunilor din sectorul energetic vor duce obligatoriu la marcări de profit, fapt care cred că va conduce la o creşte a interesului pe SIF-uri“, a declarat Adrian Ormenişan, şeful Serviciului de intermediere din SSIF Broker.

Piaţa a deschis ziua în stagnare, iar după primele minute a început să crească uşor, deşi bursele vest-europene au scăzut. Punctul maxim de creştere atins de indicele general al Bursei de la Bucureşti, BET-C, a fost cu puţin înainte de închidere, când piaţa a fost pe plus cu aproape 1,2%.

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,92%.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au continuat să revină vizibil şi au avansat cu 5,74%, la 0,516 lei, după ce luni au crescut cu 3,24%. Evoluţia a venit din nou pe primul rulaj dintre SIF-uri, de 2,6 milioane lei.

Astfel, preţul acestor acţiuni a urcat în ultimele două zile cu 9,16%, însă evoluţia vine după ce săptămâna trecută titlurile SIF Transilvania au scăzut cu 8,57%. „Explicaţia mea pentru evoluţia acestor acţiuni din ultimele zile este pur tehnică. Ac­ţiunea a înregistrat un declin de aproximativ 32% din ma­ximul anului, până în apropierea nivelului de suport de 0,45 lei, fapt care a dus la o supra­vân­zare pe anumiţi in­dica­tori tehnici. Un rebound tehnic este posibil să se realizeze pe toate SIF-urile după ce inves­titorii au renun­ţat să le mai achiziţioneze în urma propu­ne­rilor de divi­dend, însă este important să fie şi un context internaţional favorabil“, a mai spus brokerul.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au încheiat ziua în scădere cu 1%, la 0,7425 lei, după ce AGA a decis să nu se acorde dividende din profitul obţinut anul trecut, de 131,1 milioane lei.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 22,8 milioane lei (5,1 milioane euro), sumă cu 24% sub rulajul de luni, de 30 mil. lei (6,7 mil. euro). Acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF Transil­va­nia au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 3,8 milioane lei şi, respectiv, de 2,6 milioane lei. Titlurile FP au crescut cu 0,25%, la 0,808 lei, iar acţiunile SIF Transilvania au urcat cu 5,74%, la 0,516 lei.