Grupul petrolier francez Total abandonează Polonia în eforturile de a găsi gaze de şist. "Nu era nimic acolo."

Autor: Bogdan Cojocaru 16.04.2014

Grupul francez de petrol şi gaze naturale Total nu şi-a înnoit singura licenţă pe care o are în Polonia şi va abandona planurile de a căuta gaze de şist acolo deoa­rece nu a descoperit zăcăminte care să justifice exploatarea comercială, scrie The Warsaw Business Journal.

Total a avut o singură licenţă de explorare în Polonia, pentru perimetrul Chelm din nord-estul ţării.

„Nu era mai nimic acolo“, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Agenţia Poloneză de Presă.

„Au folosit terenul ca pro­prietate imobi­liară, ca pe ceva pe care să-l arate investitorilor pentru a le dovedi că au o licenţă poloneză, şi nu să caute gaze de şist“, a mai spus sursa citată.

Total a anunţat că în peri­metrul explorat a descoperit gaze, dar nu suficiente pentru a fi exploatate în scop comercial, notează Thomson Reuters. Polonia a lansat un în urmă cu trei ani un program ambiţios de a-şi construi o industrie a gazelor de şist.

Premierul Donald Tusk pro­mitea atunci eforturi pentru ca Polonia să înceapă să producă din 2014 la scară comercială gaze de şist pentru a-şi reduce dependenţa de energia cumpărată din Rusia.

În martie 2012, guvernul şi-a redus cu 90% estimările privind rezervele de gaze de şist ale ţării, însă nu s-a arătat descurajat. 

Noile date, lipsa legislaţiei care să reglementeze clar noua industrie şi rezultatele descurajatoare ale primelor teste de forare au determinat companii mari precum Marathon Oil, Talisman Energy şi Exxon Mobil să se retragă din Polonia.

„Polonia rămâne o ţară pro­miţătoare în ceea ce priveşte gazele de şist, dar procesul de explorare este încă în faze de copilărie, iar industria are nevoie de mai multe date şi timp pentru a-şi face o imagine despre geologia bazinelor sedimentare ale Poloniei“, a afirmat un purtător de cuvânt al Total.

Printre companiile mari încă prezente acolo se numără Che­vron.