Americanii preiau şi ultimul pachet de acţiuni la traderul Toepfer

Autor: Gabriel Razi 17.04.2014
Grupul american de agribusiness ADM, unul dintre cei patru giganţi ai pieţei materiilor prime agricole, preia 20% din acţiu­nile traderului Toepfer de la cooperativa agricolă fran­ceză InVivo.
 
În urma acestei tranzacţii americanii deţin întreg pachetul de acţiuni al comerciantului cu sediul central în Hamburg. În România, Toepfer are o reţea de silozuri la Dunăre, un terminal de export în portul Constanţa şi este cel mai mare exportator de cereale din economie.
 
„Toepfer are o pre­zenţă importantă în zone critice şi în acelaşi timp pie­ţe de destinaţie“, a anun­ţat Patricia Woertz, nu­mărul unu al ADM, într-un anunţ postat pe site-ul gru­pului. Tranzacţia se va face pentru 83 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă un preţ cu 10% mai mare decât valoarea con­tabilă a companiei. La acest nivel, operaţiunile globale ale Toepfer sunt evaluate la 453 de milioane de dolari. Ame­ricanii de la ADM deţineau controlul a 80% din acţiunile Toepfer încă de acum 12 ani, iar InVivo a fost implicată în companie în ultimii patru ani.