Doar 50.000 de locuri de muncă noi au fost create în ultimul an, şomajul a rămas la un nivel de peste 7%, iar creşterile salariale - invizibile

Autor: Adelina Mihai 17.04.2014

Creşterea economică peste aşteptări de anul trecut nu s-a reflectat şi într-o redresare a pieţei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numărul de angajaţi din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane (până la 4,36 milioane de persoane în ianuarie 2014), iar şomajul a rămas la un nivel de peste 7%.



Companiile au făcut 35.000 de noi angajări în ianuarie 2014, „soldul“ salariaţilor din economie la începutul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Totuşi, economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă „pierdute“ în anii de criză, însă firmele au fost prudente în materie de noi angajări şi au preferat să rămână pe o structură de personal „subţiată“.

Tendinţa de creştere a  efectivelor de personal nu va dura pe tot parcursul anului decât în anumite sectoare eco­nomice, spun specialiştii în recrutare.

„Observăm o scădere a numărului de noi angajări per ansamblu, iar com­paniile care fac angajări caută mai ales specialişti, care nu reprezintă recrutări de volum, în timp ce majoritatea celor fără loc de muncă au lucrat în producţie, sector în care nu doar că nu se fac an­gajări, dar în care încă se fac conce­dieri“, a spus Oana Datki, managing partner pentru Europa de Sud-Est al firmei de recrutare şi con­sultanţă în resurse umane Consulteam.  Ea a mai spus că cele mai multe angajări se fac în IT şi outsourcing, iar o altă tendinţă de pe piaţă este că se fac din ce în ce mai puţine înlocuiri, în sensul că, atunci când se vacantează un post, atribuţiile angajatului care a plecat se împart pentru restul angajaţilor.  „Proiecte de investiţii nu prea mai sunt, afacerile nu au crescut pe măsura aşteptărilor, aşa că nici un volum mare de noi angajări nu se mai justifică“, a mai spus Datki.

De aceeaşi părere este şi Sorina Donisa, country manager al companiei cu activităţi în domeniul recrutării şi al închirierii de muncă temporară APT, care spune că, dacă la începutul anului piaţa nu a fost deloc efervescentă, pe la sfârşitul lui februarie- începutul lunii martie piaţa s-a mai revigorat.

Companiile caută în special agenţi de vânzări, specialişti pentru industria IT (PHP Developer, de exemplu) sau candidaţi vorbitori de limbi străine pentru centrele de servicii de suport.

„Evoluţia numărului de angajaţi de anul acesta depinde de modificările legislative despre care se discută. Dacă se subvenţionează o parte din cheltu­ielile salariale pentru firmele care angajează peste 20 de salariaţi (iniţiativă anunţată de ministrul bugetului- n.red.), atunci cu siguranţă va creşte numărul de angajaţi, mai ales în IMM-uri“, a mai spus Donisa.

Sondajele arată că, în ciuda faptului că managerii sunt mai optimişti în ceea ce priveşte evoluţia afacerilor, firmele nu prea mai fac angajări. Probabil că se vor mai face angajări în proiectele de investiţii care au primit ajutoare de stat, a explicat şi Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

„Noi chiar am susţinut, legat de schema de subvenţionare a cheltuielilor salariale pentru firmele care creează 20 de noi locuri de muncă, faptul că ar fi bine să se subvenţioneze şi în cazul celor care creează şi un singur nou loc de muncă peste medie“, a mai spus Pârvan.

Reîntregirea salariilor bugetare a „salvat“ statistica privind creşterile salariale

În materie de salarii, statisticile arată că, anul trecut, salariul mediu al angajaţilor români a crescut cu 4,8%, însă dacă se ia în considerare faptul că cei aproape 1,2 milioane de bugetari şi-au reîntregit salariile la începutul anului trecut (beneficiind de o creştere de 15%) şi că aceştia reprezintă un sfert din numărul total de salariaţi din economie, rezultă că, în realitate, creşterile salariale au fost negative. În plus, inflaţia de 1,5% de anul trecut a mai „diminuat“ din salariile încasate de angajaţii români. De asemenea, e posibil ca nivelul salarial mediu să fie influenţat şi de creşterea salariului minim brut pe economie, care a crescut anul trecut, în două etape succesive, de la 700 la 800 de lei brut pe lună.

„Pentru 2014, estimările de creşteri salariale ale angajatorilor din mediul privat se situează tot în jurul valorii de 4 – 5%, însă inflaţia face ca, în realitate, aceste creşteri să nu fie resimiţite de către angajaţi“, a mai spus Oana Datki de la Consulteam. O altă observaţie este că, spre deosebire de anii anteriori, a scăzut numărul oamenilor care îşi schimbă în mod voluntar locul de muncă, datele arătând că mai puţin de 6% din angajaţi părăsesc compania din proprie iniţiativă, a mai explicat ea.

„O altă tendinţă pe care o observăm este aceea că se personalizează pache­tele salariale pentru a se pune cât mai mult accentul pe rezultate. Companiile oferă salarii fixe la un nivel constant, mai scăzut, şi oferă bonusuri în funcţie de performanţa individuală şi perfor­manţa companiei“, a mai spus Sorina Donisa de la APT.  În ceea ce priveşte şomajul, datele arată că în luna februarie a scăzut uşor la o rată de 7,2%, ceea ce înseamnă că 721.000 de per­soane se află în căutarea unui loc de muncă.

Şomerii în sens BIM (calculaţi de Statistică după standardele Biroului Internaţional al Muncii), îndeplinesc simultan trei condiţii: nu au loc de muncă, sunt disponibil să înceapă să lucreze în următoarele două săptă­mâni şi s-au aflat în căutarea unui loc de muncă în ultimele patru săptămâni.