Evoluţia bună a economiei suflă în pânzele optimismului. Premierul Ponta anunţă o creştere de 3% a PIB în trimestrul 1, preşedintele Băsescu una de 5% pe 2014

Autor: Iulian Anghel 17.04.2014

Oamenii de la vârful administraţiei se întrec în previziuni optimiste de creştere a economiei, dar economiştii sunt prudenţi, chiar dacă mai încrezători decât acum două luni: va exista o creştere economică bună, dar nu de domeniul „fantasticului“.



Premierul Victor Ponta a anunţat o creştere economică în T1 de peste 3%, în vreme ce preşe­din­tele Traian Băsescu anticipează un avans al PIB în 2014 de 5%. Sunt valori la care nimeni nu visa acum un an şi, ofi­cial, nici nu sunt cuprinse în pro­iecţii. Bugetul de stat este construit pe o creş­tere economică de 2,2%, ţintă agreată şi de FMI, iar media estimărilor econo­miş­tilor in­dica la începutul anului o creş­tere eco­nomică de 2,3%, economia urmând să fie susţinută în continuare de cere­rea externă şi de o revenire a cererii inter­ne care deja se înregistrează din de­cembrie trecut. Se pot însă dubla aceste anticipări, chiar şi în con­diţiile în care analiştii financiari anunţă o re­evaluare a ţintei de creştere economică spre 3,5% pe fondul evoluţiei foarte bune a economiei din primul trimestru?

Marţi-seară la Digi 24 preşedintele Traian Băsescu a făcut o prognoză îndrăz­nea­ţă şi neverosimilă, cel puţin pentru estimările de până acum, afirmând că se aşteaptă în acest an la o creştere economică de 5% pe care România nu a mai întâlnit-o de dinainte de criză şi la care nu se spera prea curând. Cu doar o zi înainte premierul Victor Ponta spunea că, în trimestrul 1, vom avea o creştere economică de peste 3%. Pe ce îşi ba­zează preşedintele prognozele? Pe intrarea în vigoare a unor capacităţi indus­tri­ale, pe creşterea, în con­tinuare, a exporturilor sau pe compania Ford care ar putea ajunge la capacitate maxima. În ceea ce îl priveşte pe premier, el a pus creşterea din T1 pe seama faptului că „am deschis pieţe pe care înainte nu le aveam“ şi pe creşterea productivităţii muncii.

„Ford are o rezervă foarte mare de creştere şi sunt convins că îşi va atinge capacitatea. Avem o resursă extraordinară în IT. Uitaţi-vă la Oracle, are 2.000 de salariaţi, iar luna viitoare vine preşedinta companiei pentru a construi un bloc nou şi a angaja, IBM dezvoltă centre de cercetare, Microsoft va veni foarte curând. Până în 5% creştere economică poate fi realizat în România“, a  spus preşedintele. Şeful Oracle România Sorin Mândruţescu nu a dorit să dea detalii despre viitoarele planuri ale compa­niei în România, afirmând că un anunţ în acest sens va fi făcut undeva în preajma datei de 20 mai.

După cum se vede, şi premierul şi preşedintele indică drept sursă a creşterii industria şi exporturile. Ambele au mers foarte bine în prima parte a anului. Dar o creştere de 5% este ea plauzibilă?

Dan Bucşa, economist în cadrul UniCre­dit Bank AG, Corporate & Invest­ment Banking la Londra, apreciază că nu sunt şanse ca economia să repete în acest an performanţa din 2013 şi să se înregistreze o creştere a PIB de peste 3%.

„Nu cred că este posibilă o creştere eco­nomică de 3-3,5% în acest an. Noi vedem po­sibil un avans al PIB de 2,7%, excluzând im­pactul agriculturii, care va fi probabil ne­gativ. Industria va fi motorul“, a spus Bucşa.

Luând în calcul şi impactul nefavorabil al agriculturii în acest an, UniCredit Ţiriac Bank prognozează o creştere a PIB de doar 2% în acest an.

Până acum majoritatea analiştilor locali anticipau pentru 2014 o încetinire a creşterii PIB faţă de saltul de 3,5% înregistrat în 2013.

Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal, a declarat recent că are în vedere o îmbunătăţire a estimării pentru avansul PIB din 2014 la 3,5%. BCR, cea mai mare bancă după active, a modificat deja prognoza de creştere a PIB de la 2,3% la 3%, după cum a spus Eugen Sinca, analistul-şef al băncii. Şi ING Bank se gândeşte să îmbunătăţească prognoza privind creşterea economică.

Dar 5%?

„Principalele argumente în favoarea unui ritm mai viguros de creştere sunt situaţia din Europa care pare că îşi revine şi unele semne de revigorare a consumului intern, începând cu decembrie 2013. Dacă în semestrul 1 tendinţa se confirmă,  este posibilă o creştere bună, dar nu chiar aşa de mare (5% - n.red.). Să nu uităm că, în 2013, un procent din creşterea economică de 3,5% a venit din agricultură, creştere care s-a produs însă pe fondul unui an agricol foarte slab în 2012. Nu cred că în 2014 agricultura va putea să repete o astfel de performanţă, dat find anul agricol bun din 2013“, comentează analistul economic Aurelian Dochia. Aşadar, spune el, este posibilă o creştere mai bună decât cele mai multe dintre anticipări pentru 2014, de 2,5%, dar nu de 5%.

 

PIB-ul revine la nivelul din 2008

PIB-ul României ar putea depăşi pentru prima dată în acest an nivelul din 2008, susţinut de o revenire a cererii interne, în timp ce principalele riscuri ar fi eventuala deteriorare a încrederii consumatorilor şi o producţie agricolă sub aşteptări, estimează analiştii Erste într-un raport publicat ieri.

Analiştii băncii estimează un avans al PIB de 3% pentru România în acest an, după o creştere de 3,5% anul trecut. Creşterea ar urma să urce uşor în următorii ani, la 3,3% în 2015 şi 3,5% în 2016, se arată în raport. PIB-ul s-a plasat în 2008 la aproximativ 140 miliarde de euro, uşor peste cel de anul trecut.