În România, Glaxo nu mai plăteşte medicii pentru a vorbi în numele companiei sau pentru a participa la congrese

Autor: Ioana David 18.04.2014
Compania GlaxoSmithKline (GSK), prezentă şi pe piaţa farmaceutică locală, unde se află pe locul şase în topul celor mai mari ju­că­tori, este prinsă într-un scandal de mi­tă în Polonia, care aduce în discuţie prac­ti­ci­le companiilor de medicamente peste tot în Europa.
 
11 medici şi un ma­nager re­­gio­nal al GSK au fost acuzaţi pentru pre­­supuse fapte de corupţie din pe­rioada 2010-2012 în Polonia, după ce un reprezentant de vânzări a admis că me­di­cii erau plătiţi pentru a prescrie medi­ca­mentul Seretide (împotriva astmu­lui), scrie BBC.
 
 
Cum erau mituiţi medicii
 
„Suntem o companie cu 99.000 de angajaţi, cu milioane de interacţiuni în fiecare zi şi nu este imposibil ca, într-o anumită parte a com­paniei, cineva să acţioneze în­tr-o ma­nieră nepotrivită şi să în­cal­ce procedurile şi con­troa­lele stricte pe care le avem. Anul trecut, GSK (la ni­vel global – n.red.) a iden­­­tificat 161 de încălcări ale politi­ci­lor de mar­ke­ting şi vânzări, în urma că­ro­ra s-au înre­gis­trat 48 de con­ce­di­eri şi 113 aver­tis­mente scri­se. GSK tra­tea­ză aces­te eve­­nimente cu de­plină trans­­pa­renţă, din mo­ment ce ele au fost făcute pu­bli­ce“, a fost răs­pun­sul trimis pe e-mail de către re­pre­zen­tanţii GSK România la întrebările ZF.