Se schimbă sistemul sanitar odată cu introducerea pachetului de bază? Răspunsul, la ZF Regional Health Summit

Autor: Ioana David 18.04.2014

Ministerul Sănătăţii se pregăteşte să introducă din mai pachetul de servicii de bază, care va intra în vigoare împreună cu noul contract-cadru (documentul care stabileşte condiţiile în care se acordă asistenţă medicală în România) şi care ar trebui să aducă schimbări fundamentale în sistemul sanitar.

Pachetul de bază se referă la serviciile pe care statul le acordă asiguraţilor în schimbul contribuţiei obligatorii la sănătate, iar forma în care va fi implementat a fost postată recent pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Prin noul pachet de bază va creşte rolul medicilor de familie, care vor putea acorda consultanţii de prevenţie, şi al medicilor din ambulator care vor putea prescrie medicamente pentru anumite boli cronice (pe care nu le puteau prescrie până acum).

Noul ministru al sănătăţii spune că nu vor exista liste de aşteptare pentru accesul la serviciile din spital (spre deosebire de varianta predecesorului său) şi că nou pachet va intra în vigoare cu o lună mai devreme decât termenul convenit cu Fondul Monetar Inter­naţional.

Va creşte calitatea serviciilor medicale după introducerea pachetului de bază? La ce noi terapii vor avea acces pacienţii români anul acesta? Care sunt principalele modificări aduse de noul pachet de bază? În cât timp vor ajunge spitalele româneşti la standar­dele celor străine?

Acestea sunt câteva dintre între­bările la care vor răspunde invitaţii la evenimentul ZF Regional Health Summit, care va avea loc pe 6 mai.