Avocat: Procedura noii legi a terenurilor va întârzia tranzacţiile

Autor: Gabriel Razi 22.04.2014
Noua lege a tranzacţiilor cu terenuri agricole intrată în vigoare în urmă cu zece zile obligă la parcurgerea unor proceduri care durează minimum 44 de zile, ceea ce înseamnă că ritmul tranzacţiilor va fi încetinit, a spus Simona Chirică, partener al Casei de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.
 
„Procedurile pentru vânza­rea pe piaţa liberă durează 44 de zile, în condiţiile în care nicio autoritate nu întârzie nicio zi“, a spus Simona Chirică la evenimentul ZF Agrobusiness.
 
Avocata a explicat că noua lege a tran­zacţiilor cu terenuri agricole îi va tri­mi­te pe jucătorii de pe piaţa funciară că­tre tranzacţiile cu acţiuni ale firmelor care deţin teren arabil astfel încât să oco­lească prevederile restrictive ale no­u­lui act normativ. În aceste condiţii, achi­zitorii vor prelua atât terenurile, cât şi infra­structura din fermă, dar şi even­tualele datorii istorice ale companiilor res­pective. În consecinţă, în urma ana­li­zelor de risc iniţiale preţul pentru fie­care hectar ar putea fi diminuat, ceea ce înseamnă potenţiale blocaje din dife­renţele mari de aşteptări ale vân­ză­to­rilor şi cumpărătorilor.