Un fond de investiţii american plăteşte 11 milioane de euro pentru preluarea a şase mii de hectare de teren agricol în Botoşani

Autor: Gabriel Razi 22.04.2014
Fondul de investiţii american Anholt Investment intră în agri­cul­tura din România prin achiziţia cu 11 milioane de euro a fer­melor Agraria Nord şi Arland din judeţul Botoşani, care exploatau cumulat 6.000 de hectare de teren arabil.
 
Agraria Nord, care exploata circa 5.000 de hectare, a fost pre­luată de la milionarul austriac Gerald Schweighofer, iar Arland a fost cedată de compania daneză Arland Invest APS.
 
„Credem că România este o piaţă in­te­re­santă atât din punctul de vedere al ca­li­tăţii te­re­nurilor, dar şi al oportunităţilor comer­ciale“, a declarat Rudolph Krediet, repre­zen­tant al fondului de investiţii, într-un anunţ public.
 
Reprezentanţii Schewighofer şi cei ai Arland Invest APS nu au oferit până la închiderea ediţiei informaţii cu privire la vânzarea acestor exploataţii  agricole.
 
Austriecii de la Schewighofer ar urma să încaseze 10,5 milioane de euro în urma acestei tranzacţii, în timp ce grupul danez îşi cedează ferma pentru 0,5 milioane de euro, potrivit unor date publicate în Monitorul Oficial. Fondul de investiţii a plătit, în medie, 1.800 de euro pentru fiecare hectar din cele două ferme.
 
Tranzacţia realizată de americanii de la An­holt este cea mai importantă întelegere din agri­cul­tură din primele patru luni ale acestui an. Miş­carea arată interesul crescut al jucătorilor institu­ţio­nali pentru plasamentele în terenurile arabile cu preţuri subevaluate, cum sunt şi cele din Ro­mânia.
 
Casa britanică de consultanţă imobiliară Savills a dat publicităţii un raport în urmă cu trei săptămâni care a arătat că preţul terenurilor agricole din România a crescut de 25 de ori în ul­ti­mul deceniu, cel mai mare ritm dintre cele 15 pieţe monitorizate.
 
„Achiziţionăm terenuri agricole în toată lumea din 2007 şi continuăm să fim încântaţi în legă­tură cu perspectivele acestui tip de investiţii“, a spus şi Joe Massoud, managing director al Anholt.
 
În acest interval, americanii au reuşit să achiziţioneze alte 23.000 de hectare în Uruguay şi Paraguay.
 
Investiţiile în terenuri agricole disparate din punct de vedere geografic între emisfera sudică şi cea nordică reprezintă o strategie prin care sunt diminuate atât riscurile meteo, cât şi riscurile operaţionale sau de preţ.
 
Şi alte fonduri de investiţii cu plasamente diversificate au plasat bani în terenuri agricole din pieţe precum Europa de Est sau America de Sud, ca o soluţie alternativă la investiţiile tradiţionale în acţiuni sau obligaţiuni.