Soluţia slovacă pentru creşterea încasărilor din TVA: „Păstrează bonul fiscal şi poţi câştiga 10.000 de euro lunar“

Autor: Ioana Tudor 22.04.2014

Autorităţile din Slovacia spun că loteria taxelor, un program implementat în toamna anului trecut şi care îi încurajează pe slovaci să ceară bonurile fiscale atunci când fac cumpă­rături şi să-i raporteze pe evazionişti, a contribuit la creşterea colectării TVA şi a numărului de denun­ţuri, iar de un sistem ase­mă­nător sunt interesate mai multe state din UE.

Şi în România, unde evaziunea la TVA este de circa 50%, a fost vehiculată ideea, dar fără să fie formulată vreo propunere până în prezent.

Slovacia a găsit soluţia pentru creşterea colectării TVA: o loterie cu bonuri fiscale şi premii de 10.000 de euro pe lună. Alte state vor să-i urmeze exemplul

Consumatorii înregistrează bonurile fiscale într-un sistem creat de guvern menit să monitorizeze tranzacţiile şi să forţeze restaurantele şi proprietarii de magazine să plătească TVA pe care o datorează. Au­to­rităţile slovace spun că anul trecut au colectat cu circa 370 milioane euro mai mult decât în 2012. Fără să plătească nimic în plus, slovacii pot câştiga la loteria taxelor 10.000 euro lunar sau o maşină.

Circa 450.000 de slovaci au jucat până acum la loteria fiscului şi au înregistrat aproximativ 60 de milioane de bonuri fiscale.

„Până acum programul a fost un real succes“, a spus ministrul finan­ţelor Peter Kazimir, citat de o publicaţie slovacă.