Polonia are în plan ca în trei ani să ajungă din urmă statele din Europa de Vest la PIB per capita

Autor: Bogdan Cojocaru 22.04.2014

PIB-ul pe cap de locuitor din Polonia va creşte de la 67% din media Uniunii Europene în 2012 la 74% până în 2017 „mul­ţu­mită creşterii dinamice a econo­miei“, potrivit unei analize pregătite de mi­nisterul polonez de finanţe. Polonia s-ar apropia astfel ca PIB per capita de nivelul din 2012 al Greciei, stat care a intrat în zona euro în 2001 dar a cărui economie a scăzut cu peste 20% de la izbucnirea crizei economice mondiale.

În schimb, economia poloneză, cea mai mare din Europa de Est, este singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul şi după criza mondială. În 2008, anul în care criza a lovit din plin Europa, PIB-ul per capita al Poloniei era de 56% din media UE, dar până în 2012 indi­catorul a crescut la 67%.

Cifra va ajunge în trei ani la 74% „mulţumită creşterii dinamice a PIB-ului care în 2017 va ajunge la 4,3%“, se arată în analiza ministerului, citată de Agenţia Poloneză de Presă.

Ministrul de finanţe Mateusz Szczu­rek prognozează pentru anul acesta creştere economică de 3,3% şi pentru 2015 de 3,8%. De asemenea, ministrul estimează scăderea substanţială a ratei şomajului, la 13,6% în martie de la 9,8% la sfârşitul acestui an.

Estimările FMI plasează creşterea eco­nomiei României de anul acesta la 2,2%, iar pe cea a Poloniei la 3%.

Chiar dacă Polonia se va apropia ca PIB per capita de zona euro, guvernul condus pe premierul Donald Tusk nu are în plan adoptarea euro înainte de 2020, a spus ministrul Szczurek, citat de Portfolio.hu.

„Cred că este foarte puţin probabil ca noi să putem plăti cu euro în Polonia până la sfârşitul acestui deceniu“, a afir­mat el. Szczurek a precizat că adoptarea monedei unice europene va contribui la stabilitatea economică a Poloniei doar după ce economia zonei euro va deveni ea însăşi stabilă.

De asemenea, ministrul a confirmat că guvernul analizează posibilitatea de a reduce TVA de la 23% la 22% în 2017.