Investitorii sunt în aşteptarea deciziilor de la adunările generale

Autor: Stefan Musgociu 24.04.2014
Bursa de la Bucureşti a stagnat ieri, iar tranzacţiile ceva mai mari cu acţiuni Fondul Proprietatea (FP), Romgaz (SNG) şi două deal-uri cu titluri BRD (BRD) au asigurat aproape două treimi din lichiditate.

Ce mai mulţi inves­titori au fost ieri în stand-by, având în vedere că urmează o săptămână de foc pe bursă, cu adunări gene­ra­le şi decizii impor­tante la cele mai multe com­panii de pe bursă.

Piaţa a fluctuat uşor încă de la deschidere, iar volumele de tranzac­ţio­nare au fost foarte re­duse în cazul majorităţii ac­ţiunilor. Pe piaţa prin­ci­pală, rulaje de peste 500.000 de lei au înre­gis­trat acţiuni emise de doar 8 din cele 83 de companii listate pe primele trei cate­gorii şi la secţiunea titlurilor interna­ţio­nale.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proporietatea

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 24,4 milioane lei (5,4 milioane euro), uşor sub rulajul de marţi, de 25 milioane lei (5,6 milioane euro). Aproape două treimi din lichiditatea de miercuri au fost asigurate de transferuri cu acţiunile Fond­ului Proprietatea (7,7 milioane lei), Romgaz (3,5 milioane lei) şi două deal-uri cu titluri BRD (3,8 milioane lei).

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au crescut cu 0,19%, la 0,81 lei, iar titlu­rile Romgaz au avansat cu 0,64%, la 34,7 lei. Deal-urile cu acţiunile BRD au fost realizate la 8,35 lei, preţ similar ul­ti­mei cotaţii de marţi, iar pe piaţa prin­ci­pală cotaţia acestor titluri a crescut cu 0,24%, la 8,37 lei, pe un rulaj de 382.000 de lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat şedinţa în stag­na­re, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,12% sub nivelul de marţi.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlu­rilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor FP, a coborât cu 0,46%.

Acţiunile OMV Pe­trom (SNP) au scăzut cu aproape 1%, la 0,45 lei, pe un rulaj de 865.000 de lei, rezultat din doar 74 de tranzacţii. Vânzările de gaze na­tu­ra­le ale OMV Petrom au scăzut în primul tri­mes­tru din acest an cu 18%, la 13,47 TWh, în prin­cipal ca urmare a unei iernii mai blânde şi a cererii mai reduse din partea termocentralelor, potrivit unui comu­ni­cat publicat miercuri de gru­pul austriac OMV, acţionarul majo­ri­tar al celei mai mari companii din Ro­mânia.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,1 milioane lei, faţă de 427.000 de lei în şedinţa anterioară.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Eu­ro­pa Centrală şi de Est, care au co­borât cu până la 0,4%. Bursa din Ucraina a crescut cu 1,2%, iar principalii indici ai pieţei din Rusia, Micex şi RTS exprimat în dolari, au coborât cu 0,5% şi, respectiv, cu 0,6%.